Göteborgs skärgård Business Region Göteborg

Maritima näringar i Göteborgsregionen

Havet och verksamheter som knyter an till havet spelar en stor roll för Göteborgsregionen och möjligheterna är många och innovationskraften hög. I dag är vi ett nordiskt sjöfartscentrum med hög kunskap och kompetens inom forskning och utveckling kring havsmiljö och maritim utveckling. 

Maritima näringar – en framtidsbransch

Den globala maritima marknaden är betydande och uppskattas till drygt 210000 miljarder kronor och sysselsätter över 200 miljoner människor. Sjöfart och turism utgör de största delarna av den maritima sektorn. Prognosen för de flesta områden som relaterar till den maritima ekonomin talar för fortsatt tillväxt. Fram till år 2050 beräknas sjötransporterna öka med närmare 430 procent globalt. Turism och vattenbruk bedöms mer än fördubblas fram till 2030 och havsbaserad vindkraft växter årligen med mellan 20–25 procent.

Båt på havet vid en bro, maritima näringar
Göteborgs hamn

Göteborgs hamn - navet för regionens maritima näringar

Göteborgs Hamn är Skandinaviens största och porten till världen för stora delar av svensk industri. I Västsverige finns omkring 3 000 maritima företag med omkring 20 000 anställda. Det motsvarar 45 procent av landets antal anställda inom maritima näringar. Företag inom maritima näringar finns representerade i alla Göteborgsregionens kommuner. Näringen omfattar ett stort antal branscher och förutsättningarna ser olika ut inom olika områden. Den maritima sektorn har satt en tydlig prägel på våra kustområden. Genom Göteborgs hamn, centrum för forskning, forskning och utveckling kring havsmiljö och maritim utveckling samt svenskt fiskecentrum är vi idag ett nordiskt centrum för sjöfart. Västra Götalandsregionen har ansvar för att samordna strategiska aktiviteter i den maritima sektorn i Västra Götaland.

Bild på skärgården

Maritima klustret

Maritima klustret i Västsverige är en samverkansmiljö för kunskap, innovation och tillväxt för de maritima näringarna i Västsverige som leds av Västra Götalandsregionen. Genom kunskap, samverkan och dialog bidrar klustret till att stärka det maritima näringslivet på ett hållbart sätt samt skapa goda förutsättningar för att Västsverige medverkar till en hållbar framtid för människor, havet och dess resurser. Klustret arbetar med marina och maritima frågor inom livsmedel, turism, energi, bioteknik, sjöfart och teknik samt regelverk.

Läs mer om Maritima klustret
Visste du att...
Bild
Blå hexagon

... Volvo Penta är bland de ledande i världen när det gäller inombordsmotorer och kompletta framdrivningssystem för allt från nöjesbåtar till kommersiell sjöfart och industrimotorer?

Bild
Blå hexagon

... båtbyggartraditionen är stark, i synnerhet på Öckerö med flera varv för fartyg, segel- och motorbåtar?

Bild
Blå hexagon

… för att utveckla den maritima näringen och bedriva forskning för miljömässigt hållbar sjöfart har näringsliv och högskola en rad samarbetsprojekt? Exempel på detta är Lighthouse på Chalmers i Göteborg.

Klädesholmen på Tjörn
Elbåtsladdningsprojektet go:LEIF

Över 400 nya laddpunkter för elbåtar i ett antal utvalda projekthamnar längs kusten från Göteborg till Kristansand på norska Sørlandet. Det är en del av innehållet i ett svensk-norskt samarbetsprojekt som nu beviljats EU-medel. Med en utpräglad fritidsbåtskultur, många hamnar, marina besöksmål och en tradition av båttillverkning har Skagerrakregionen goda förutsättningar för snabb elektrifieringsomställning. Och Norge har redan visat vägen.

Läs mer om projektet
Bild på vatten
Laddinfrastruktur fritidsbåtar

Under 2020 startades ett arbete med att kartlägga de hinder, möjligheter och utmaningar som finns idag inom området laddinfrastruktur för fritidsbåtar. Arbetet ingår i Business Region Göteborgs uppdrag att samordna stadens samlade insatser för omställning till ett elektrifierat transportsystem. Syftet med studien är att se möjligheter att fortsätta arbetet med att synkronisera utbyggnaden av laddinfrastrukturen med teknikutvecklingen av dagens elektrifierade båtar och att ta vara på de behov och möjligheter som uppstår.

Läs rapporten
Sälar vilar på klippa i havet

Klusteranalys sjöfart 2018

Kartläggningen av sjöfartsklustret innehåller fakta och statistik kring företagen inom sjöfartsnäringen i Västra Götaland. Här beskrivs branschen, ekosystemet och dess aktörer samt utvecklingen av klustret sedan 2008.

Läs klusteranalysen

Kontakt