Framgångsrik modernisering och tillväxt för el-teknikföretaget

Framgångsrik modernisering och tillväxt för el-teknikföretaget

Modern Elteknik, som grundades 1969, köper in och levererar delar och färdiga produkter till företag inom elektronik och automation. Genom et stort utbud av världsledande fabrikat erbjuder de bra logistikflöden och teknisk vägledning till sina kunder.

En viktig milstolpe i företagets historia var när Stefan Johannesson och Krister Andersson förvärvade företaget för 26 år sedan. Nu, med Stefans son, Janne Johannesson som VD, har företaget upplevt en vitalisering och tillväxt.

– Just nu går det väldigt bra för oss, säger Janne Johannesson. Det har nog aldrig gått så bra på 50 år. Vi klarade av pandemiåren bra och därefter har det varit en mycket bra tillväxt.

Janne har haft en tanke och vision att någon gång i livet ta över familjebolaget. Efter jobb och entreprenörskap på egen hand så steg han in i Modern Elteknik 2018 och redan 2019 skedde en generationsväxling, där han och kompanjonen Peter Andersson klev in som VD och vice VD. I övergången fick de hjälp av Anette Ögren, konsult i Business Region Göteborgs (BRG) Tillväxtprogram. Med hennes stöd och rådgivning lyckades de genomföra en smidig övergång som fungerade bra för företaget.

En tillväxtanalys utförd av BRG gav företaget värdefulla insikter och rekommendationer för framtiden. Janne säger att en av de största framgångsfaktorerna har varit utvecklingen av en ny affärsplan som delvis tillkom genom samarbete med BRG.

– Vi hade idén själva hur vi ville att affärsplanen skulle se ut. Men samtidigt som vi höll på med affärsplanen så gjorde vi en tillväxtanalys med hjälp av BRG. I tillväxanalysen fick vi många nya infallsvinklar som vi tog med till affärsplanen, säger Janne. Det blev en konkret handlingsplan där vi med tydliga visioner och värdeord förankrade bland medarbetarna kunde skapa en gemensam förståelse och riktning för vår verksamhet.

Modern elteknik har dragit nytta av BRG:s resurser genom deltagande ibland annat ledarskapskurser och nätverksevenemang och tagit hjälp av konsulter genom programmet vid ett flertal tillfällen. Just kvalitetssäkringen av konsulterna är något som Janne och flera andra premierar.

Janne Johannesson, vd Modern Elteknik

– I Tillväxtprogrammet får man bra hjälp och tillgång till ett stort nätverk direkt, säger Janne. Jag har tagit till mig av många av de tips vi fått av Business Regions Göteborgs konsulter, och valt ut några som vi fokuserar särskilt på. Genom Tillväxtprogrammet går det väldigt fort att bli bättre.

Med en stark grund och ett välstrukturerat affärskoncept ser framtiden ljus ut för företaget. Med en kombination av vision och engagerad personal är Modern Elteknik redo för framtiden.

– Jag rekommenderar ofta BRG till andra. Senast tipsade jag en vän som startade ett företag att gå med i Tillväxtprogrammet. För att det ger direkt tillgång till ett stort nätverk och värdefull hjälp. 

 Vi är trångbodda och har diskuterat tomtmöjligheter med BRG. Att ha en kontakt i staden som kan meddela oss när lediga områden dyker upp skulle vara idealiskt. Vi vill bygga nya lokaler, gärna i närheten av våra befintliga lokaler. Även om vi klarar oss i fem år till, är det dags att planera för framtiden, avslutar Janne.

Mer fakta om Tillväxtprogrammet:

Tillväxtprogrammet är till för dig som vill utveckla ditt företag och ta det till nästa nivå. Vi ger dig verktygen för att öka verksamhetens lönsamhet och skapa en hållbar tillväxt. Programmet riktar sig till små och medelstora företag i Göteborgsregionen och erbjuder personlig rådgivning, workshops och seminarier. Du får tillgång till vårt nätverk av expertkonsulter och andra företagare. Ett första möte kan vara starten på din framtida tillväxtresa. För mer information, besök https://www.businessregiongoteborg.se/tillvaxtprogrammet

Kontakt

Bild på Johan Eckebrant
Johan Eckebrant
Företagslots
Kontakta mig om: Affärsutveckling, Kontakter inom staden, Tillstånd
Bild på Karin Forsberg
Karin Forsberg
Företagsrådgivare
Kontakta mig om: Hållbarhet, Näringslivsutveckling