Västsverige utmärker sig digitalt & mobilt
Jonathan Redvik, VD Appland
Jonathan Redvik, VD Appland, Foto: Appland
Västsvenska entreprenörer utmärker sig på den digitala & mobila marknaden. Flera av regionens företag finns på Internetworlds lista över "Sveriges hetaste webbentreprenörer 2012". Från regionen kommer också flera finalister till det europeiska IT-teknikpriset 2012 White Bull Award.
Varje år rankar branschtidningen Internetworld Sveriges digitala entreprenörer i "Sveriges hetaste webbentreprenörer". I år finns både Appland, No Ink, Tweaky och Destly från Västsverige med på listan - unga, kreativa företag som tagit innovationer en liten bit längre tack vare den digitala och mobila tekniken.

Västsverige utmärker sig också på finalistlistan över ledande europeiska IT-företag som den europeiska organisationen White Bull sammanställer varje år. Göteborgsföretaget Burt blev uttaget som en av 30 finalister.  Med i uttagningen var också de västsvenska företagen AppSpotr och Sale Pads.

Stor innovationsbredd


Det är en upplyftande och innovativ bredd på de olika västsvenska IT-företag som prisats.
- Listan gör vi för att lyfta upp alla de duktiga entreprenörer som bygger nya tjänster på nätet. Och i synnerhet att hitta de som är på väg fram, som hittar de nya trenderna och som skapar spännande produkter baserat på dessa trender kommenterar Magnus Höij, Chefredaktör Internetworld och fortsätter:
- Kriterierna är inte helt satta i sten: vi letar ganska brett och försöker hitta entreprenörer både från högskolor, inkubatorer och hos olika riskkapitalisters stall. Vi söker efter dem som använder nätet som bas, helst med fokus på tjänster och då inte hårdvara. Och gärna där webben möter andra trender i samhället. Fokus på nytänkande och visioner helt enkelt. - De bolag från västkusten vi lyft fram är alla exempel på detta.
- Appland har hittat en egen nisch kring alla mobiltjänster i Android-miljön, som både konsumenter och opertörer kan dra nytta av.
- No Ink spinner på trenden att effektivisera och utveckla våra traditionella brev. Ett smart och innovativt sätt som effektiviserar i många led.
- Tweaky tar användartester av sajter till en ny nivå.
- Destly erbjuder lyxiga resor till rabatterat pris, perfekt för den som kan åka när det ges tillfälle och ett utmärkt sätt för hotellen att fylla sina rum.

Finansiering och erfarenhet skapar framgång


Flera av företagen som finns med på Internetworlds lista över de hetaste IT-företagen har fått hjälp med finansiering och rådgivning genom Almi Företagsparter Väst.

Sara Wallin, VD på Almi Företagspartner Väst, tror att det handlar både om ett aktivt och nära samarbete när det gäller finansiering och innovationer och att Almis partners förmedlar kunskap på ett bra sätt. "Det finns många affärsänglar, som vi samarbetar med när det gäller finansiering, som har en bra erfarenhet inom det här området. De har gjort resan förut och delar med sig av sina kunskaper", betonar Sara Wallin.

Att flera av företagen är från Göteborg ser Sara Wallin som ett givet faktum. "Det finns en bra mylla i Göteborg med många nya spännande bolag inom IT-sfären".

Helene Jaktling
Business Region Göteborg

POSTADRESS
Business Region Göteborg AB
Box 111 19
411 14 Göteborg
Besöksadress
Norra Hamngatan 14, 1 tr

Telefon: +46 31 61 24 02
Fax: +46 31 61 24 01
E-mail