RUAG Space levererar sin tusende mikrovågsenhet för rymdbruk
Foto: RUAG Space

Foto: RUAG Space

Göteborgsbaserade RUAG Space i Göteborg passerar på nyligen en viktig milstolpe med leverans av sin tusende mikrovågsenhet för användning ombord på satelliter. Med en blygsam start på sextiotalet är nu RUAG Space en känd leverantör hos satellitbyggarna på världsmarknaden.
Mikrovågstekniken på RUAG Space i Göteborg har sitt ursprung inom Ericssons försvarsverksamhet i Mölndal. Där föddes en rymdverksamhet baserad på Ericssons mikrovågskunnande redan på sent sextiotal. Det började med utveckling av kommunikationsutrustning på C-bandet för ESA:s föregångare ELDO. I mitten på sjuttiotalet uppnåddes en kontinuerlig verksamhet med leveranser av mikrovågsenheter för användning ombord på satelliter för kommunikation, jordobservation och rymdforskning.
RUAG Space har i dag ett väl utvecklat samarbete med Chalmers Tekniska Högskola på mikrovågsområdet och kan utnyttja spjutspetsteknik från forskningen i produkterna och återföra industriell kompetens till högskolan. RUAG Space samarbetar även framgångsrikt med industrier utanför rymdsegmentet. RUAG Space står nu inför sin leverans av mikrovågsenhet nummer ettusen. Mer än sexhundra av dessa har levererats de senaste tio åren. Den dominerande produkten är frekvensomvandlare och mottagare för användning i nyttolasten på kommersiella telekommunikationssatelliter. Enhet nummer ettusen är en frekvensomvandlare på Ku-bandet till satelliten Eutelsat 3B.  RUAG Space skall leverera totalt 46 mottagare och omvandlare till satelliten som skall skjutas upp i början av 2014. 
 
ELDO: European Launcher Development Organisation
ESA: European Space Agency
 
För mer information om RUAG Space AB: www.space.se
 
Uppdaterad: 2012-09-07
<< FÖREGÅENDE 
Dela