På gång inom ICT — inbyggda system västsvenskt styrkeområde
Det är osynligt men i många fall en förutsättning för att tekniken och samhället ska fungera. Vi talar om inbyggda IT-system , eller embedded systems, ett västsvenskt styrkeområde som synliggörs allt mer. Erik Behm på IT Centrum Väst vid Business Region Göteborg berättar med om vad som är på gång inom ICT i Västsverige.
Erik Behm berättar vad som är på gång inom ICT i Västsverige
Erik Behm, IT Centrum Väst, Business Region Göteborg.
Alldeles nyligen utsågs vinnarna i Embedded Awards. Tävlingen firar tioårsjubileum och i år blev det en extra prisklass i kategorin Enterprise. Vinnaren där blev västsvenska Heliospectra, som tävlade med sitt energieffektiva LED-baserade belysningssystem som används för att optimera belysningen i växthus till olika typer av växter.

Ytterligare ett pris gick till Västsverige. I studentkategorin vann bidraget Smartbeat, ett armband för smartphone med pulsmätning som kopplas in via headsetkontakten. En app ger röstfeedback och berättar om träningen utförs i rätt intensitet. Smartbeat har utvecklats vid Högskolan i Halmstad.

- Jättekul att två av fyra priser gick till Västsverige, som ju har synts riktigt bra också i nomineringarna till Embedded Awards. Det är ett kvitto på att det finns kvalificerad kompetens här, säger Erik Behm på IT Centrum Väst vid Business Region Göteborg.

IT Centrum Väst kommer att satsa mer på Embedded Systems och att lyfta det som ett styrkeområde för Göteborgsregionen i olika sammanhang, som mässor och liknande.

- Det är ett initiativ som bygger på impulser utifrån, från många olika aktörer. Det ger ett ökat engagemang bakom det vi gör, säger Erik Behm.

Hur mår ICT-branschen i Göteborgsregionen?
- Överhuvudtaget växer ICT in allt mer i fler branscher. Tillverkningsindustrin behöver ICT-lösningar. Vidare finner ICT och marknadsföring/reklam alltmer varandra i ett spännande möte.

- Under de senaste fyra åren har det också märkts en ökad nivå av relevanta mötesplatser och konferenser inom området. Det finns många tillfällen att nätverka. Vi har bra exempel som Webbdagarna som gick för ett tag sedan, Scandinavian Developer Conference och Lindholmen Software Development Day som går av stapeln 19 oktober.

Globalt intresse för innovativa teknologier
Just nu råder ett ökande intresse för user interface, eller användargränssnitt.

- Vi är i Västsverige duktiga på innovationer och systemtänk, vilket är av intresse för stora bolag. Jag kan ge ett exempel. Ett av Europas största telekomaktörer söker för tillfället teknologi inom ett stort antal områden. Av de fyra svenska bolag som ansetts som hetast av den här aktören kommer ett från Göteborgsregionen. Det är verkligen kul, säger Erik Behm.

På gång:

Smarta nät
Inom Kraftsamling Smarta Nät, är nio demoprojekt igång. Just nu pågår arbetet med att formera nya demoprojekt, som är öppna för nya aktörer. Från BRGs sida deltar vi inom Smarta nät med två branschutvecklande enheter, Affärsdriven Miljöutveckling respektive IT Centrum Väst.

Telematics Valley Conference 9-10 oktober
Snart är det dags för den årliga världskonferensen i Göteborg. Telematik är numera väletablerat och Västsverige är en av noderna i världen inom området. Härifrån levereras lösningar till ledande internationella aktörer.
 
Investerare till Göteborg 12 oktober
Den finska investeraren Conor kommer hit. De är intresserade av innovativa start up-bolag och kommer till Business Region Göteborg för förbokade möten med intressanta företag. Det är tredje gången och mötestiderna brukar ta slut. Conor arbetar med Norden som marknad och har kontor i Sverige.

LinkedIn-gruppen Embedded Gothenburg
För den som arbetar inom inbyggda system, eller vill veta mer, finns ett LinkedIn-nätverk med omkring 500 personer som träffas då och då under informella former i Göteborg. Gruppen heter Embedded Gothenburg.

Mer info om IT Centrum Väst »
 

Uppdaterad: 2012-10-09
Dela