Grundare av svenskt teknikbolag tilldelas Östen Mäkitalo Scholarship Award
Mats Karlsson och Martin Bergek
Mats Karlsson och Martin Bergek, Icomera
Mats Karlsson och Martin Bergek, bägge grundare av Icomera AB, har tilldelats TeliaSoneras pris i entreprenörsskap till Östen Mäkitalos minne. Priset tillkännagavs nyligen vid en ceremoni vid IVA i Stockholm och delas ut till forskare och entreprenörer som är verksamma inom telekom och bedöms ha potential att förändra sättet vi lever.
Den tekniska innovation som ligger till grunden för Icomera bygger på en patenterad lösning för trådlös kommunikationsteknik.
 
Mats Karlsson, den som först kom på tanken som bolagets teknik bygger på, förklarar i ett pressmeddelande.
- Genom att kombinera olika trådlösa nätverk kan vi erbjuda högre bandbredd, större täckning och att man alltid är uppkopplad på bästa sätt. Och med en volymbaserad prissättning av mobildata så blir det heller inte dyrare om man delar upp dataflödet på flera modem. Det kan tyckas självklart idag men det var långt ifrån självklart 1998 när folk kopplade upp med gamla modem vid köksbord och på hotellrum.
 
- Vi har hela tiden sett att Internet för passagerare bara är en av sakerna som vår lösning möjliggör, fortsätter Martin Bergek. Ännu större nytta erhålls genom möjligheten att effektivisera hela verksamhet för tåg- och bussbolag. För att få fram alla de applikationer som behövs har vi utvecklat en plattform för applikationsutveckling inom transportindustrin och bjuder in tredjepartsutvecklare och kunderna själva. Uppslutningen har varit över förväntan och redan idag finns lösningar för bränslesnål körning, kameraövervakning, passagerarräkning och infotainment.
Uppdaterad: 2012-05-07
<< FÖREGÅENDE 
Dela