Grönt ljus | Heliospectras lampa kan revolutionera växthusodlingen
Här är lampan som kan revolutionera växthusodlingen. Med Heliospectras lysdioder får varje växt ett unikt ljusrecept. Resultatet: grönare blad, frodigare växt och bättre smak.
Staffan Hillberg, sedan 2010 vd för Göteborgsföretaget Heliospectra, blev paff när han jämförde basilikaplantorna. Den ena, odlad på traditionellt vis, var tunn och ljusgrön. Den andra, odlad under särskilt inställda lysdiodlampor, var fyllig, kraftig och väldoftande.

Ursprungsidén kom från en kanadensisk forskare bosatt i Borås, plantbiologen Tessa
Pocock. Hon forskade på växters ljuskänslighet och tyckte att man borde kunna optimera
ljussättningen för en växt utifrån specifika behov.

Resultatet är Heliospectras ljusarmatur, där 240 lysdioder skiner i allt från infrarött till ultraviolett. Varje planta har sitt speciella ljusrecept.

— Dagens växthusljus är statiskt och i fel spektrum, säger Staffan Hillberg. Dessutom alstrar det värme. Genom att byta till våra lampor får man en friskare växt och bättre temperatur.

Heliospectra startades 2006. Företaget fick snabbt in investerare och riskkapital och kunde börja experimentera, prova system och dokumentera resultat. Man började tidigt samarbeta med Swedeponic, som säljer färska kryddväxter under namnet Santa Maria.

Därför har experimenten hittills mest handlat om färska örter, men produkten fungerar på vilka växter som helst.

— Ta julblommor till exempel. Man vill inte att de blir för stora innan de kommer till butiken. I dag hämmas tillväxten med hjälp av kemikalier, men vi kan bromsa växttakten bara genom att reglera ljuset. På så vis kan man också välja tidpunkten för växters mognad till när en leverans är beräknad.

Heliospectras första färdiga produkter ska levereras i november och företaget har inlett samarbete med leverantörer och forskare i Australien.

Hur är ditt eget förhållande till växter?
— Det har förändrats dramatiskt! Tidigare var jag inte särskilt intresserad av blommor, men det är väldigt häftigt att arbeta med något levande. Vi kan visa att det bara tar en nanosekund för växter att reagera på förändringar i ljuset.

Text: Ulf Roosvald

Artikeln har tidigare publicerats i vår kundtidning Business.
Här kan du läsa hela tidningen »

Uppdaterad: 2012-10-08
Dela