En mötesplats med oändliga möjligheter
Foto: Barry Li
Den 27 mars invigdes Visual Arena Lindholmen. Men de första stegen mot ett visualiseringscentrum togs redan för åtta år sedan då Business Region Göteborg startade en medveten satsning på området.
Över 200 nyfikna invigningsminglare fanns på plats på Lindolmen Science Park under tisdagen när det äntligen skulle avslöjas vad som dolde sig bakom glasdörrarna till den
nya mötesplatsen Visual Arena Lindholmen. Arenan är en kraftsamling inom visualisering
och ett samarbete mellan Business Region Göteborg, Center of Visualization, Lindholmen Science Park, Chalmers och Göteborgs Universitet med en grundfinansiering från
Göteborgs Stad. Under sitt invigningstal förklarade Andreas Göthberg, chef för
Center of Visualization, vad visualisering egentligen är.

- Visualisering är teknik som gör det möjligt att visa upp det som är tänkt men ännu inte realiserat, det vi vet men inte kan se. Framför allt är det ett verktyg för demokrati.
Att kunna ge alla samma bild av något innan beslut ska fattas.
Monica Billger från Chalmers och Center of Visualization lyfte fram vikten av att
Visual Arena Lindhomen är en neutral mötesplats.

- Jag hoppas att detta blir ett nav för samverkansprojekt.
Niklas Wahlberg, vd för Lindhomen Science Park jämförde resan mot ett visualiseringscentrum med en graviditet.

- Det formella beslutet från kommunstyrelsen kom i juni förra året och ganska exakt nio månader senare kommer leveransen. Det har varit en fantastisk resa där alla har stöttat varandra och dragit åt samma håll.
Anneli Hulthén lyfte även hon fram vikten av samverkan i projektet.

- Det är väldigt roligt att vi har gjort det här tillsammans. Jag hoppas att arenan blir väl använd av många och att det blir en mötesplats för diskussion och samtal.
Hon satte symboliskt ihop två kontakter och Visual Arena Lindholmen förklarades därmed invigd. Till signaturmelodin från tv-serien Dallas öppnades dörrarna och folk strömmade in för att titta, lyssna och känna på visualiseringsteknik.

En mängd utställare visade upp allt från 3D-printer och 3D-scanner till joysticks som kan användas för träning och utbildning av kirurger. Besökarna fick uppleva augmented reality, virtuella reflektioner och musikvisualisering. I studion, hjärtat av arenan, visades både 3D-film och motion capture på en 268 tums skärm. Och det var trångt framför alla skärmar.
- Det är otroligt roligt att med ett så stort intresse. Någon nämnde att det känns som en tomteverkstad och det är precis så det ska vara. En plats för upplevelse och inspiration,
sa en lycklig Mia Leterius, projektledare för Visual Arena Lindholmen.

Visual Arena Lindholmen har öppet hus under torsdagen 29 mars.

Visual Arena Lindholmen — the story

Arbetet med Center of Visualization Göteborg inleddes i april 2004.  Signaler nådde
Business Region Göteborg om att vi borde göra något inom området visualisering och spelutveckling där det fanns stark kompetens i vår region. En serie möten med representanter från näringslivet, akademin och samhället kom fram till att arbetet skulle kretsa kring det vidare begreppet visualisering. Ett arbete med att utforma hur satsningen skulle gestaltas startade och resultatet blev organisationen Center of Visualization Göteborg (CVG) som grundades 2006. Förutom många medverkande företag och organisationer så stod Business Region Göteborg och Chalmers bakom satsningen.

2007 utsågs CVG till en av två nationella mötesplatser för visualisering. Att CVG utsågs till en nationell mötesplats innebar en fem årig medfinansiering till det som Business Region Göteborg och Chalmers satsade. CVG kunde nu öka omfattningen i sin verksamhet och arrangera fler och större aktiviteter, jobba med att initiera nya projekt, starta
internationella samarbeten och mycket mer.

Under åren fram till 2009 så blev det tydligt att det finns ett behov för ett visualiseringscenter i Göteborg. Ett center som kan tillgängliggöra dyr och komplex utrustning för alla — såväl företagare, forskare som för samhället.
Tidigt i processen började CVG och Lindholmen Science Park att gemensamt jobba
med att försöka få till stånd ett visualiseringscenter. Efter flera års förarbete och planering presenterades idéerna för Göteborgs kommunstyrelse i mars 2011. Senare under våren beslutade en enig kommunstyrelse att satsa 15 miljoner på projektet och arbetet med att realisera planerna kunde börja.

Visual Arena Lindholmen står nu färdigt och invigdes den 27:e mars 2012.
Visual Arena är en fysisk anläggning på Lindholmen Science Park som erbjuder möjligheter till utveckling, samarbete och innovation inom området visualisering. Men Visual Arena är även plattformen för den fortsatta utvecklingen av visualisering i Göteborgsregionen.
Business Region Göteborg har under åtta år jobbat med insatser inom visualiseringsområdet och är med och driver verksamheten 2012 ut. Från 2013 ansvarar Lindholmen Science Park för Visual Arena och Center of Visualizations fortsatta utveckling.

Uppdaterad: 2012-04-09
Dela