Cathrine fick hjälp av Företagsakuten
 
När ett företag börjar få ekonomiska problem är det viktigt att våga be om hjälp. Det gjorde Cathrine Ahlberg - och hennes företag överlevde.
Det är spännande - men också svårt - att vara företagare. Ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig. För sex år sedan startade Cathrine Ahlberg företaget Inredningsbutiken. Hon anställde personal och öppnade en butik som sålde möbler, tyger och tapeter. Det gick snabbt väldig bra med mycket kunder och ökad omsättning. Hon nyanställde och började samtidigt ta egna uppdrag som inredare. Affärerna fortsatte att gå bra och våren 2008 öppnade Cathrine Ahlberg även en ateljé i en ny lokal.
 
- Sedan vet vi ju alla vad som hände. Mitt under finanskrisen stod jag med två butiker med fyra anställda och hade inget kapital, säger hon.
 
Det var då bägaren sakta började rinna över. Men Cathrine Ahlberg fortsatte kämpa på. Hon trodde på sitt företag och ville inte säga upp någon. Den som tog stryk var i stället hon själv - och leverantörerna, som inte fick betalt.

- Nu i efterhand önskar jag att jag varit lite tuffare och sagt upp personalen i ett tidigare skede. Jag borde även ha släppt stoltheten. Man behöver faktiskt inte skämmas för att allt inte går som man planerat.
 
Cathrine Ahlberg hade bestämt sig för att hon skulle klara sig ur krisen på egen hand men efter ett tag gick det inte längre. Hon fick kontakt med Susanne Robertsson på Företagsakuten, som hjälper företag med ekonomiska problem.
 
- Jag hade kört på ensam alldeles för länge, säger Cathrine Ahlberg. Det var så skönt att lägga alla kort på bordet och få prata med någon som också såg min entusiasm. Jag blev otroligt stärkt av att någon trodde på mig och mitt företag.

 
Tillsammans lade de båda kvinnorna upp en plan och kom fram till att ackordsförfarande var bästa lösningen. Susanne Robertsson fanns med som stöd under hela processen och hjälpte bland annat till med kontakter med banken, leverantörer och myndigheter.

-Själv hade jag inga ord kvar och kunde inte ringa fler samtal, så att få hjälp var fantastiskt. Jag fick också en ny revisor och både han och Susanne har varit helt outstanding under den här tiden.
 
Ackordsförfarandet tog hela förra sommaren och Cathrine Ahlberg blev till sist av med sina leverantörsskulder. I samma veva tog hon också anställning, eftersom hon behövde en inkomst. Anställningen har hon fortfarande kvar men hon har också kvar sitt handelsbolag. Nu bygger Cathrine långsamt upp verksamheten som inredare igen.
 
- Nu mår företaget bra. Men jag har fortfarande personliga skulder kvar och det har varit en otroligt tuff tid, både för mig och för min familj. Hade jag inte haft en positiv grundinställning och människor som trodde på mig hade jag aldrig klarat det, säger Cathrine Ahlberg

 

Läs mer om Företagsakuten

Uppdaterad: 2012-01-04
Dela