RUAG Space bidrar till ny generation Jordobserverande satelliter
Foto: RUAG
Den fullt redundanta OBMU-datorn till Pleiades-satelliternas platform Foto: RUAG
Tidigt på morgonen den 17 december startade det andra Soyuz-uppdraget från Kourou i Franska Guyana för att placera satelliten Pleiades-1 i bana.
Pleiades är en ny generation jordobserverande satelliter med optiskt instrument som kan leverera bilder av jordytan med mindre än en meters upplösning. Satelliterna är små och flexibla och kan återvända till samma plats på jorden dagligen. Schemaläggning av fotograferingsuppdrag görs tre gånger per dygn och kan göras så kort som två timmar innan passage. Den andra Pleiades- satelliten skall skjutas upp i början av 2013 och därefter har man en “konstellation" av två jordobserverande resurser i drift.
 
Pleiades-satelliterna har utvecklats av Astrium i Toulouse på uppdrag av Franska Rymdstyrelsen, CNES, och med Thales Alenia Space som ansvariga för det optiska instrumentet. RUAG Space i Sverige och Österrike har gemensamt  utvecklat huvuddatorn ombord på satelliterna. Produkten kallas OBMU, On-Board Management Unit. OBMU´n skall hantera kommunikationen med satelliternas markkontrollstation och därför ta emot  kommandon för styrning av satellitens funktioner och leverera statusinformation till markkontrollen från de olika enheterna ombord på satelliten. Pleiades OBMU representerar ett steg framåt i utvecklingen av rymddatorsystem. ESA´s laserradarsatellit  Aeolus återanvänder i stort samma produkt.
 
Göteborgsbaserade RUAG Space har under det aktuella kontraktet till kunden Astrium i Toulouse levererat två fullt redundanta flygmodeller, en utvecklingsmodell och två system för användning av kunden för utveckling av programvara. RUAG Space i Österrike har utvecklat kretskort för interface mot diverse apparater i satelliterna.
 
- Vi är stolta över att vi blev anförtrodda den här nyckelkomponenten i projektet baserat på våra erfarenheter från tidigare SPOT-satelliter och den långvariga goda relationen mellan Svenska, Österrikiska och Franska myndigheter och industri säger Folke Brundin, försäljningschef på RUAG Space i Sverige i ett pressmeddelande.

Pleiades-satelliterna är mindre, billigare och mer flexibla än SPOT-satelliterna som varit i drift i bana utan avbrott sedan 1986. Pleiades-satelliterna kommer att leverera bilder med 0,7 meters upplösning jämfört med  2,5 meter för SPOT-5. Pleiades-satelliterna har en vikt vid uppskjutning på ett ton, jämfört med tre ton för SPOT-5. Pleiades-satelliterna drar halva effekten gentemot SPOT-5.

Uppdaterad: 2011-12-17
Dela