På resiande fot
Foto: Mikael Göthage
Eva Moen Adolfsson är årets chef i resebranschen. Resias vd ser utmärkelsen som ett framgångskvitto för hela företaget. Hennes egen roll? — Jag vill få alla att hela tiden vilja mer, säger hon.
I mitten av februari höll resebranschen sin årliga gala på Grand Hôtel i Stockholm. Ett av de tyngsta priserna, årets chef, gick till Resias vd Eva Moen Adolfsson, som dock inte kunde ta emot det personligen.

- Jag var på resande fot för att träffa en ny kryssningsleverantör, säger hon. Det kändes förstås lite typiskt, men jag tänkte mest "jaja, så kan det vara". Jag kunde inte lova bort mig till en leverantör och sedan ställa in.

Jobbtripp framför egotripp, alltså. Eva Moen Adolfsson är dessutom noga med att hon inte ser priset som bara sitt eget.

- Jag fick det tack vare att vi på Resia har åstadkommit något tillsammans, säger hon. Självfallet är jag glad och extremt hedrad — inte minst för att det gällde bästa chef och inte "bara" bästa kvinnliga chef — men framför allt är jag stolt över min organisation.

Sedan Eva Moen Adolfsson kom till Resia för sju år sedan har företaget gått från drygt fyrtio till sextio byråer. Omsättningen har ökat från två till 3,3 miljarder kronor. Och företaget har aldrig gått med förlust, inte ens krisåret 2009. När finanskrisen slog till med full kraft hösten 2008 valde man medvetet att inte säga upp några medarbetare före jul och totalt var det bara cirka tjugo personer som tvingades gå.

- Därför var vi rustade när det vände. Hösten 2009 ökade vi mer än branschsnittet.

Även rent mänskligt är Eva Moen Adolfsson tacksam över att det inte blev tal om massuppsägningar. Hon beskriver människorna som Resias viktigaste resurs och vill utöva ett ledarskap där de anställda kan ha roligt samtidigt som de uppnår företagets mål.

- Leverans måste alltid vara grunden, men jag tror inte på att piska fram resultat. Det har jag sett många dåliga exempel på. Däremot vill jag kunna påverka och en tjusning med ledarskapet är att utvecklas med andra människor och få en hel grupp att röra sig. Jag är extremt nyfiken, har stark tävlingsinstinkt och kräver att medarbetarna gör sitt yttersta för kunden. De ska gilla service och att ge det lilla extra.

Hon fortsätter:
- Ledarskap är även att ge ansvar. Hos oss är alla ansvariga för sin egen kompetensutveckling och det är inte okej att bara sitta i ett hörn. För att jobba på Resia måste man brinna för våra värderingar.

Dessa tre värderingar är respekt, kompetens och energi. Orden togs fram när den så kallade Resia-andan — "den fanns redan innan jag kom, men hade fått sig några törnar på vägen" — skulle konkretiseras och ges ny energi.

- Orden kokades ner gemensamt och vi utgår från dem vid såväl anställningsintervjuer som utvecklingssamtal. Det finns inga personalhandböcker utan bara de här tre orden. De måste ständigt hållas levande.

Resia finns på 58 orter runt hela landet. Eva Moen Adolfsson har inte tid att besöka byråerna så ofta som hon skulle vilja men försöker väga upp genom att förlägga utbildningar och träffar till huvudkontoret — eller servicecentret, som hon kallar det — i Göteborg för att få ansikten på de anställda och för att de ska få ökad känsla för Resia. Hon vill vara en närvarande chef och dörren till hennes kontor står nästan alltid öppen.

— Det är jättebra om folk kommer till mig. Medarbetarna ska få svar på sina frågor för egen del får jag bra underlag till mina beslut. Jag vill vara drivande och väldigt tydlig. Jag ska utstråla energi och förklara målen med arbetet. Sedan är trygghet en jätteviktig faktor, för är man trygg på jobbet vågar man utmana och göra misstag. Och det är helt okej att göra misstag — så länge man lär sig av dem.

Eva Moen Adolfsson fick sitt första chefsjobb — på salladsbaren Leonis på Fredsgatan i Göteborg — som 23-åring och har varit chef sedan dess, senast på Scandic Hotel Rubinen.

- Att vara chef är inget jag strävat efter, utan det har kommit naturligt. Jag var yngst av tre syskon men vill minnas att jag organiserade redan i familjen. Det är även därifrån mina värderingar kommer. Respekt, energi, ärlighet och leverans är ord jag fått hemifrån. Pappa brukade alltid påpeka att det är resultaten — inte tiden man lägger ner — som räknas. Man måste inte nödvändigtvis jobba mycket, men man ska jobba intensivt och visa resultat.

Hur har du förkovrat dig under åren?
- Visst har det blivit några ledarskapsutbildningar men framför allt handlar det om möten med andra människor, oavsett bransch. Man lär sig alltid något som man kan applicera på det man själv gör. Jag är som sagt oerhört nyfiken och vill veta varför man gör på ett visst sätt. Dagarna bara flyger iväg och jag vill ständigt framåt. Man måste vilja vara hungrig — och aldrig sluta fråga "varför?".

Korta fakta om Eva Moen Adolfsson, vd Resia

Aktuell: Belönad som bästa chef vid resebranschens årliga gala.
Bor: Gård i Kungsbacka.
Familj: Maken Gunnar och döttrarna Elin, 19, och Ida, 17.
Gör när jag är ledig: Tar hand om hästarna.
Läser helst: Deckare, senast "Pansarhjärta" av Jo Nesbø. Den var bra, men lite väl grov i våldet.

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad: 2011-06-15
Dela