Kö-dödare vinner Swedish Embedded Award

- storslam för västkusten när fyra priser delades ut

Foto: Swedish Embedded Award
Industriell IT och Automation är styrkeområden i regionen vilket också visade sig när Swedish Embedded Award delades ut  under Embedded Conference Scandinavia 2011 i samband med Tekniska Mässan i Älvsjö. Dagen därpå utsågs Automation Student 2011 vilket gick till Chalmeristen Daniel Andersson.
Fyra studenter från Högskolan i Halmstad vinner Swedish Embedded Award i studentkategorin. Med stöd från fordonsindustrin har de utvecklat ett system för jämnare trafikrytm i tät trafik. Resultatet blir lugnare trafik med färre inbromsningar och ökad kapacitet samt lägre bränsleförbrukning. Det nya systemet som studenterna från Halmstad utvecklat heter Cooperative Adaptive Cruise Control (CACC). Som namnet antyder handlar det om ett system där fordon kommunicerar med varandra för att därigenom anpassa fordonets egen fart, acceleration och inbromsningar. Systemet ger positiva effekter i trafiken även om inte alla fordon utrustats med CACC.
- Redan med ett relativt fåtal bilar utrustade med CACC ska systemet ge positiva effekter för trafiken, förklarar Johan Nordin, ordförande i jury för Swedish Embedded Award. Med tanke på ständigt ökande trafik, högt tempo och krav på lägre förbrukning är systemet mycket intressant inför framtiden. Det är roligt att se studentbidrag med så goda kommersiella möjligheter.
Foto: Swedish Embedded Award
Årets vinnare i kategori Enterprise, bästa företagsinnovation, gick även det till Halmstad. Comfort Audio AB tilldelas priset för en digital minimottagare för hörapparater. Det är den första i världen i sitt slag och förbättrar väsentligt både ljudkvalitet och hörupplevelese. Den lilla mottagaren väger endast ett gram och ska ge ett renare och klarare ljud.
- Försämrad hörsel är ett stort problem för den som drabbas och lösningar som Comfort Audios nya digitala mottagare kan bidra till bättre livskvalitet för många människor i samhället, berättar Johan Nordin. Embedded Technology har mycket att erbjuda det medicinska området.
Foto: Swedish Embedded Award
Det tredje Swedish Embedded Award delas ut i kategorin micro/nano. Här stod företaget Gloi AB från Mölndal som vinnare för en produkt som mäter de små vinklar som fordonshjulen kräver för att minimera slitaget på däck.
- Normalt används stora och dyra mätutrustningar för detta, säger Johan Nordin. Med den här innovativa lösningen räcker det med en vanlig iPad eller till och med iPhone. Utrustningen är enkel och visar att embedded technology kan ge betydligt enklare och mer användarvänliga lösningar i framtiden. Årets tre pristagare kommer alla från västkusten och visar tydligt hur etablerad utvecklingen av embedded technology blivit i den här delen av landet. Vi hoppas att fler regioner ser möjligheterna som tekniken erbjuder och följer efter.
Swedish Embedded Award delas ut av Branschorganisationen Svensk Elektronik — sektionen för Embedded Technology, KK-stiftelsen med konsortierna teknIQ — expertkompetens intelligenta produkter samt minST — expertkompetens mikro/nano systemteknik, i samarbete med tidningen Elektronik i Norden och Tekniska Mässan.

Till samtliga nomineringar

Daniel Andersson Automation Student 2011

Foto: Automation Region
Vindarna blåste även dag två Västkustens väg när Daniel Andersson, Chalmers tekniska högskola, tilldelades förstapris i tävlingen Automation Student 2011. Ett stipendium på 10 000 kronor delades ut av Dag Toijer, chefredaktör på Tidningen Automation, i samband med Tekniska Mässan den 5 oktober. Daniel Andersson belönades för sitt examensarbete om styrning av tvåarmade robotar; "Planning, Programming and Control of Dual-Arm Robot Contact Operations". Juryns motivering:
"Det vinnande examensarbetet i Automation Student 2011 uppvisar god pedagogisk och vetenskaplig höjd. Författaren har på ett utmärkt sätt vägt in resultat från tidigare arbeten i ett internationellt perspektiv och gör en omsorgsfull och trovärdig koppling till kommande implementeringar. Med utgångspunkt i människans två armar behandlas en spännande utvecklingsriktning"

Vi på Business Region Göteborg sällat oss till gratulanterna och det är med stor tillförsikt vi går vidare med vår satsning på att lyfta fram Industriell IT, Automation och Embedded som ett styrkeområde för Västsverige.

Erik-Wilhelm Graef Behm
IT Centrum Väst @ Business Region Göteborg

Uppdaterad: 2011-10-12
Dela