Här finns norskt kapital till svenska miljöidéer
Det finns goda möjligheter till norskt kapital, både i form av riskkapital och statligt stöd, till svenska miljölösningar. Det framkom vid ett seminarium som Affärsdriven Miljöutveckling anordnade inom ramen för en nordisk förstudie under gårdagen.
Transnova är ett norskt statligt projekt som ska främja miljövänliga transporter, bland annat genom ekonomiskt stöd till pilot- och demonstrationsprojekt.  

Transnova startade i maj 2009 med 50 norska miljoner i ryggen. Nu har man fått ett tillskott om 20 miljoner extra under 2011. I slutet av februari kommer en ny  utlysning  och svenska företag är välkomna att delta som samarbetsparter, även om det bara är norska företag som kan skicka in den formella ansökan, berättade Eva Solvi från Transnova, vid seminariet.

- Inte minst efterfrågas svensk kompetens inom biogas- och biobränsle i Norge.

Med på seminariet var också riskkapitabolaget Viking Venture som har kartlagt nordiska investeringar och kommit fram till att Sverige ligger förvånansvärt lågt på att attrahera internationellt kapital inom transportområdet. Företaget har ett förvaltningskapital om 1,1 norska miljarder och investerar bland annat inom ren teknologi och gas.

På seminariet fanns också möjlighet för företag att göra korta företagspresentationer och det hela avslutades med en matchmakingsession.

Seminariet var en del av arbetet inom en förstudie som delfinansieras av Kask, som är en förkortning för ett EU-program, Kattegatt/Skagerrak.

Uppdaterad: 2011-02-10
<< FÖREGÅENDE 
Dela