Göteborgsföretag i internationell innovationssatsning

I höst startar Svenska institutet igång en internationell innovationssatsning som ytterligare ska stärka kunskapen om Sveriges framgångar inom innovation. En utställning som visar Sveriges tjugo hetaste innovationer inom informations- och kommunikationsteknologi, life science, miljöteknik samt spel- och nöjesindustrin kommer att tas fram och premiärvisas i Silicon Valley, USA.
Genom en omfattande urvalsprocess har tjugo av landets just nu mest intressanta innovationer valts ut bland unga tillväxtföretag. Ett av företagen som blivit utvalda är Lumina Adhesives i Göteborg. Deras innovation är ett speciellt lim för användning till plåster. Bo Hallengren, VD för Lumina Adhesives, berättar om vad som gör produkten speciell:

- Lumina har utvecklat ett adhesive, ett lim, som har extremt god häftförmåga mot känsliga ytor såsom hud och fäster bättre än existerande lim. Förbandet avlägsnas mycket enkelt, smärtfritt och utan limrester, genom att belysa limmet med vanligt ljus. Vid belysning av vanligt ljus avtar häftförmåga till önskad nivå eller försvinner helt. En ljusskyddande film hindrar limmet från att ändras innan förbandet skall avlägsnas. Limmet har tillämpningar inom sjukvården och underlättar livet för patienter inte bara enbart i form av minskad smärta, bakteriebarriär utan förbättrar situationen för läkning genom att förbandet inte faller av för tidigt. Tillämpningar samt prototyper finns för elektroder, olika typer av avancerad sårvård, såsom skumförband, olika typer av fixeringar, stomi, operations dukar och så vidare.

Finns det andra användningsområden utöver det medicinska?
- Inom industrin finns ett antal tillämpningar såsom tapettejp för hemmafixaren, användning för temporär fixering vid tillverkning av kretskort, säkerhetstejp mm. Begränsningarna ligger snarare i fantasin än de tekniska. Plattformen är patentskyddad i hela världen och kan anpassas efter vilken användning den kommer att ha och vilka slutkrav som ställs på en färdig produkt. Produkten ger flera adhesive, limegenskaper, i ett och samma adhesive som förändras från ett lim till ett annat med hjälp av ljus.

 
Innovationerna från de utvalda företagen kommer att turnera världen runt i utställningen som Svenska institutet startar igång i höst. Vad betyder det för er att få vara med på utställningen?
- Alla på Lumina är stolta för all den uppmärksamhet som det innebär med priset från Svenska Institutet och all extra hjälp som vi kan få för att hjälpa innovationer och tillväxt för svenska bolag att komma ut i världen. Luminas kundkrets finns mestadels på den tyska, franska samt engelska marknaden tillsammans med den stora amerikanska marknaden. I slutändan är kärnpunkten dock den egna försäljningen som redan har påbörjats även på den amerikanska. Vi måste sälja skinnet på björnen innan den är skjuten. Vi ser Svenska Institutets satsning som ett komplement, som kan ge nya kontakter, säger Bo Hallenberg.

 
Hur ser framtiden ut för Lumina Adhesive, vad händer härnäst?
- Vi ser "ljust" på framtiden och vill självklart att framtiden läker alla sår med Adhelight™, namnet på Luminas teknikplattform. Vi tror på produkten både inom sjukvården och industrin och står inför mindre tillverkningsserier tillsammans med globala spelare. Vi hoppas också på stöd och samarbeten i form av expertkunskaper, såväl lokalt, regionalt som nationellt för att bevara Lumina som ett svenskt bolag med tillväxtpotential, med många nya arbetstillfällen och med en världsprodukt att vara stolt över, avslutar Bo Hallenberg.

Uppdaterad: 2011-03-07
Dela