Franska innovatörer till Göteborg för att studera västsvensk sjukvård
Idag 21 mars kom två prisbelönta innovatörer från Frankrike på studiebesök till Göteborg. Under fyra dagar ska de studera den svenska sjukvården, som de betraktar som en förebild inom många hälso- och sjukvårdsområden.
- Det är hedrande och stimulerande att vinnarna i en fransk innovationstävling väljer att förlägga sin studieresa till just Västra Götalandsregionen, säger Robert Sinclair, medicinsk rådgivare på Regionens Hälso- och sjukvårdsavdelning.

De två männen är framstående experter inom den franska sjukvården. Resan till Göteborg är deras belöning som vinnare av ett pris för att främja innovation och kvalitet i den dagliga vården. Priset är instiftat av de franska konsultföretagen Altran och Cercle Santé Société (CSS).

Årets vinnare är ett projekt som kallas CREBEN, grundat av professor Jean-Yves Gauvrit och professor Michel Nonent, radiologexperter i Rennes och Brest. Tillsammans med sina team har de skapat ett kommunikationssystem för diagnoser inom neuroradiologi i regionen Bretagne, där varje röntgenläkare vid behov av brådskande specialistbedömning har möjlighet att få ett yttrande från specialister i neuroradiologi inom 15 minuter.

Under de fyra dagarna i Göteborg och Västsverige kommer pristagarna att få träffa företrädare för Västra Götalandsregionen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska Science Park och ett innovationsföretag inom regionen. Förhoppningar finns om att få byta värdefulla erfarenheter som kan leda till fortsatta kontakter över landsgränserna.

- Internationellt erfarenhetsutbyte är en viktig del i arbetet med att utveckla hälso- och sjukvårdssystemet i Västra Götalandsregionen till absolut elitnivå, säger Robert Sinclair på Regionens Hälso- och sjukvårdsavdelning.

Om Altran (www.altran.se)och Cercle Santé Société (www.cerclesantesociete.fr)
Altran är ett av Europas ledande konsultföretag inom IT, teknik och management med drygt 17000 medarbetare världen över. Cercle Santé Société (CSS) bildades 2005 med målsättningen att främja den offentliga debatten om organisation och ekonomi inom hälsa och sjukvård. Organisationen består av läkare, ekonomer, sociologer och vårdpersonal.

Erik-Wilhelm Graef Behm
IT Centrum Väst @ Business Region Göteborg

Uppdaterad: 2011-03-21
Dela