Estland byter till euron
Estland har gått med i euroområdet
©BELGA/ EPA/VALDA KALNINA
Estland införde den 1 januari 2011 euron som ersätter den estniska kronan som valuta. Det baltiska landet blir nu det sjuttonde euro-landet och kommer att dela valuta med över 330 miljoner människor.
Europaparlamentets talman Jerzy Buzek säger i ett pressmeddelande (31 december):
– Det nya året för med sig ett stort framsteg för estländarna som de ska vara stolta över: anslutningen till eurozonen. Detta är resultatet av Estlands starka engagemang för att följa alla standarder som krävs och öppnar vägen för en välmående framtid för medborgarna.
Estland kommer nu att ha samma valuta som Österrike, Belgien, Cypern, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien och Spanien. Den estniska kronan fasas ut under en två veckor lång övergångsperiod.

Euron infördes den 1 januari 1999 och började användas som fysiskt betalningsmedel i form av sedlar och mynt den 1 januari 2002. Danmark och Storbritannien har ett undantag som innebär att de kan stå utanför euroområdet. De övriga EU-länderna, däribland Sverige, måste uppfylla vissa villkor, de så kallade konvergenskriterierna, för att få införa euron. Kraven handlar om stabila priser, stabil växelkurs, sunda statsfinanser och låga räntor.

Euromynten har en gemensam sida och en nationell sida. Det nationella motivet på de estniska euromynten är en geografisk bild av Estland med texten "Eesti" som betyder Estland.

Uppdaterad: 2011-02-03
Dela