Cybercom utvecklar infotainmentsystem med Saab
Cybercom utvecklar tillsammans med Saab ett öppet infotainmentsystem för nästa generation Saab-bilar. Saab väntas bli först i västvärlden med att industrialisera Android.
– Det infotainmentsystem vi gör med hjälp av Cybercom är en viktig del i de Saab-bilar vi släpper om några år. Den öppna lösning vi tar fram för att koppla upp bilen visar samtidigt på Saabs starka innovationskraft, säger Niclas Lindmark, projektansvarig på Saab Automobile i ett pressmeddelande.

Det Cybercom hjälper Saab att utveckla är programvaran för ett system där bilköparen kan skapa sitt eget personliga infotainmentsystem via sin personliga portal på hemdatorn eller direkt i bilen. Bilinnehavaren får tillgång till tjänster som man idag normalt sett bara når via mobiltelefonen, datorn eller TV:n. I bilen kommer föraren att kunna ladda ner applikationer som ger tillgång till nyheter och andra tjänster som t ex webradio, strömmande musiktjänster, olika navigationstjänster och innehållstjänster såsom ljudböcker.

– Saab är i och med det här projektet en stor och viktig kund för oss. I samarbetet med Saab ombinerar vi innovationskraften i mobilbranschen med fordonsbranschens teknikkunnande, säger Ingmar Bengtsson, affärsansvarig på Cybercom Sverige vidare i pressmeddelandet.

Saab blir först i västvärlden med att industrialisera Android och helt unika med att göra systemet så pass öppet. Tanken är att tredjepartsleverantörer ska stå för mycket av funktionaliteten i infotainmentsystemet. Utvecklare som i dag gör applikationer för Androidtelefoner, eller surfplattor kommer väldigt lätt att kunna anpassa sina applikationer även till bilen samt vidareutveckla nya och befintliga applikationer utifrån infotainmentplattformen.

Dessutom kommer Saab att kunna jobba direkt med bilägaren och fortlöpande erbjuda nya tjänster som Cybercom och partners utvecklar.

Uppdaterad: 2011-03-02
Dela