Ungersk delegation studerade "grönt"  byggande i Västsverige
En delegation med ungerska arkitekter och byggingenjörer besökte regionen under fyra dagar i juni för att lära mer om energieffektivt byggande och för att knyta nya affärskontakter inom området. Energieffektiva byggnader är ett område där Västsverige ligger i framkant och det är också ett prioriterat område för Ecoex.

Värd för besöket var Ecoex — Västvensk miljöexport. Ecoex gör det enklare för västsvenska miljöteknikföretag att ta steget till export, bland annat genom att arrangera möten för konkreta affärsmöjligheter på olika europeiska marknader men också genom att arrangera delegationsresor till regionen för att visa upp spännande miljöteknik och -tjänster på plats.

Sveriges största nybyggda passivhus
Den ungerska delegationen fick bland annat se Göteborgs Stadsmuseums utställning om framtida stadsutveckling och lyssna till presentationer av företagen VIDA International, REC Indovent och ISAB på Ekocentrum.  Sedan följde en visning i Älvrummet med presentationer av White Arkitekter och Ramböll och ett besök på Hamnhuset, Sveriges största nybyggda passivhus.

I Alingsås arrangerade det nationella Passivhuscentrumet ett heldagsseminarium kring passivhusteknik med besök på tre olika passivhusprojekt.

Därefter gick färden mot Skaraborg och ett besök på den nya närvärmeanläggningen för pellets i Vinninga leverad av Kvänum Energi och Janfire. Sedan följde en genomgång av modern luftbehandling hos Swegon i Kvänum följt av en demonstration av byggande med träteknik med betoning på limträ hos Moelven i Töreboda.

Lagrar solenergi i husgrunden
Från Lidköpings kommun kom företrädare för att berätta om Lidköpings kommuns arbete med miljöfrågor och energieffektiviseringar.  Den sista besöksdagen startade med ett besök på ÄFAB där olika befintliga system för uppvärmning med biobränsle presenterades.

Den sista programpunkten var SP i Borås där delegationen bland annat fick se en laboratoriegenomgång för olika solpaneler. Dessutom fick besökarna lära mer om solenergilagring, där uppvärmningen av hus sker med solenergi som lagras i husgrunden för att vintertid återvinnas med hjälp av en värmepump.

Mer info om Ecoex hittar du här.

Text: Per Wennerberg

Foto: Per Wennerberg

Den ungerska delegationen på besök hos Lidköpings kommun. Från vänster: Derczó István,  Jonas Wedebrandt, Lisbeth Nyström, Pala István, Yvonne Träff, István Àgoston, Marina Annus, György Folk, Attila Tóth, Balazs Farkas.
Uppdaterad: 2010-07-08