Sykoreanskt gasbolag letar samarbetspartners i Göteborg
Sykoreanskt gasbolag letar samarbetspartners i Göteborg
Sydkorea satsar 540 miljarder svenska kronor under fem år på grön energi. För att hitta företag att samarbeta med, och för att lära sig mer om biogas, är en sydkoreansk delegation på besök i Göteborg. Affärsdriven Miljöutveckling på Business Region Göteborg står som värd och arrangör.
- Vi vill veta allt om biogas, säger Lee Kyo-Sung från Hyundai Engineering.

Delegationen från gasbolaget KOGAS, Hyundai Engineering och Seoul Bus Corporation är i Göteborg i två dagar. Under de dagarna får de chans att träffa representanter från bland annat företagen Wärtsilä och Cryo AB som redan etablerat sig på den sydkoreanska marknaden. Ett besök på Volvo Lastvagnar är en av aktiviteterna. Där får de veta mer om den nya metandieselmotorn för kortare transporter och den nya gasmotorn som drivs med flytande biogas och som är tänkt för fjärrtransporter. En rundvandring på Chalmers förgasningsanläggning står på programmet liksom att lära sig mer om fartyg som drivs med flytande gas.
Dagarna i Göteborg är resultatet av det avtal som skrevs förra sommaren mellan BRG och KOGAS.
- Vi ser framemot ett långsiktigt samarbete med svenska företag. Vi hoppas också att vi får mycket användning för den plattform som BRG erbjuder. Vårt mål är att vi lär oss så mycket som möjligt om biogas under de här dagarna och att vi utvecklar vår relation inför framtiden, säger Hong Seongho, teamleader på KOGAS.

 
Vill producera egen biogas
Företaget är ett av världens största inom flytande gas. Men idag importeras all gas från bland annat Dubai. För att minska importen hoppas han att företaget inom några år producerar egen biogas. Det blir förmodligen också en av satsningarna i Sydkoreas program Green Growth, där staten alltså rekordsatsar 540 miljarder svenska kronor på grön energi.
- Vi är intresserade av alla metoder som finns. Vi vill använda allt ifrån matavfall och slam till restprodukter från skogen, säger Hong Seongho.
Men några områden är särskilt i fokus under det korta besöket. Cho Joon Suh, vd för Seouls bussföretag, vill till exempel lära sig mer om hur man tankar och distribuerar biogas till fordon. Lee Kyo-Sung, från Hyundais Engineering, berättar att företaget, som arbetar med utvecklingsfrågor, idag har fyra prioriterade områden de satsar på. Planen är att ha ett femte. Vad det blir är ännu inte bestämt men Lee Kyo-Sung är i Göteborg för att ta reda på om biogas är ett möjligt område.

 
Tror på framtida samarbete
Hong Seongho från KOGAS hoppas få med sig ett konkret resultat hem till Sydkorea.
- Vi är angelägna att ta nästa steg efter det avtal som är tecknat. Vi hoppas hitta ett ämne under de här dagarna som vi kan utveckla gemensamt. Vi har redan budgeterat för en sådan fortsättning och hoppas att det arbetet kan komma igång redan efter sommaren, säger han.
Att det öppnar sig många möjligheter för de svenska företag som får träffa de sydkoreanska representanterna råder det inga tvivel om, menar Bernt Svensén, Affärs- och projektutvecklare, Affärsdriven miljöutveckling vid Business Region Göteborg.
- Jag hoppas naturligtvis att det här är starten på ett långsiktigt samarbete som ger många möjligheter både för företag och inom forskningen, säger han.

Resultat
Resultaten från mötena mellan de sydkoreanska företagen KOGAS, Hyundai, Seoul Bus Company och de svenska företagen och organisationerna var mycket positiva. Ett återbesök planeras.
KOGAS vill använda svenska företags kunskaper och tjänster för att möjliggöra LNG-tankning av fartyg i Sydkorea. Koreanerna vill också vara med och bygga LNG-terminaler i Sverige. Vad gäller forskningssamarbete vill både Hyundai och KOGAS gå vidare i diskussionerna. Slutligen var de sydkoreanska företagen mycket intresserade av Volvos nya gaslastbilar med metandieselteknik.

Uppdaterad: 2010-05-17
Dela