Shanghairesan – en satsning väl värd pengarna
Göteborg och Shanghai bedriver sedan 1986 ett tätt samarbete med varandra och är så kallade systerstäder. Syftet med samarbetet är utbyte av kunskap och erfarenheter. Ett led i detta är att öppna upp den kinesiska marknaden för svenska företag och därför har många affärsresor arrangerats under åren, något som resulterat i att flertalet affärsmöjligheter skapats.

Sven Svensson, Es Tech

En person som kan intyga detta är Sven Svensson, ägare av företaget Es Tech International AB som arbetar med precisionsdetaljer i tunnplåt. Han följde med Business Region Göteborg till Shanghai under eventet Sister City Seminars 2008.

Varför valde du att åka med till Shanghai?
Jag är ju egenföretagare och håller på både med import och export. Jag var på jakt efter en samarbetspartner i Kina och det var anledningen till att jag åkte med till Shanghai. Business Region Göteborg hittade företag som kunde vara potentiella affärspartners till mig och under resans gång arrangerades möten med dessa företag och vi besökte olika fabriker. Summa summarum är att jag hittade ett företag som jag fortfarande samarbetar med.

Vad var det bästa som hände under den resan?
Resan har verkligen betalt sig och det var en bra investering. Jag är väldigt positiv till hur proffsigt upplagt det var. Innan resan fick jag rådgivning och fick göra en SWOT-analys och det var jättebra för mig att få reda på vilka svagheter mitt lilla företag har. Det blir dessutom en helt annan dignitet om man reser dit och har BRG i ryggen. När kineserna förstår att man är med i ett projekt som stöttas av kommunerna så växer man i graderna hos dem.

Vad har du för tips till andra företagare som funderar på att åka med på liknande affärsresor till Shanghai?
Det gäller att vara väl förberedd och att veta vad man vill ha ut av resan. Man måste vara målmedveten, då blir det ett meningsfullt besök. Det gäller att inte se det som en nöjesresa, även om det väl är en bra kombination av både nytta och nöje. För mig gav det ju dessutom klirr i kassan!

Uppdaterad: 2010-02-12
Dela