Praktikplats med full utdelning

Praktikplatsen blev minst sagt lyckad för Mattias Pedersen, 21 år, och för Tomas och Charlotte Larsson, som driver EuroComTech AB. Företaget sökte en praktikant — men fick i Mattias Pedersen också en kompetensförstärkning som de inom kort kommer att anställa.
 
Makarna Tomas och Charlotte Larsson driver EuroComTech AB sedan fem år i Särö. Affärsidén är att ta hand om begagnade televäxlar med kringutrustning och sälja dessa vidare till andra företag världen över. Företaget är en blandning av ett telekomföretag och ett återvinningsbolag. Försäljningen sker i första hand via den egna webbshopen och 70 procent av omsättningen går på export.

EuroComTech är medlemmar i Företagareförbundet och när de fick en inbjudan att träffa ett tiotal ungdomar som är anslutna till Praktikplatsen, blev de nyfikna. Bland de arbetssökande fanns Mattias Pedersen med en utbildning från Data/Teleteknisk linje samt en praktikperiod på Aros Electronics.

- Vi kände direkt att Mattias var rätt person att erbjuda platsen och när han väl började har han överträffat våra förväntningar. Bland annat kan han löda vilket gjort att vi investerat i en utrustning och nu kan återvinna ännu flera produkter, säger Charlotte och maken Tomas fyller i:

- För oss är det viktigt att en praktikant har rätt tänk, är orädd och förstår vårt sätt att arbeta. Mattias har dessutom andra kunskaper som vi saknar. Bland annat kan han Photoshop, vilket är en fördel när vi behöver fotografera och lägga ut nya produkter på vår webbplats.
 
Även Mattias tycker att det klickade från början och han har snabbt fått ett stort förtroende och lär sig ständigt nya saker.

- Jag är jättenöjd att ha fått chansen att praktisera hos Tomas och Charlotte. Som tekniskt intresserad är telekomföretag en intressant bransch och passar mig perfekt.

Efter sex veckor av den tre månader långa praktiken är Tomas övertygad om att Mattias är rätt person att anställa efter praktikperioden.

- Då får vi själva mer tid över att sälja och driva företaget framåt. En investering i Mattias kommer att löna sig.
 
Första försöket med Praktikplatsen har gett mersmak. Tomas och Charlotte kan framöver tänka sig ta emot fler praktikanter.

- Det är självklart viktigt att både stora och små företag försöker hjälpa till att minska arbetslösheten bland ungdomar och detta är ett av flera sätt att lösa ett svårt samhällsproblem. Men som företagare måste jag i första hand prioritera bolagets möjligheter att överleva och utvecklas, konstaterar Tomas.

Uppdaterad: 2010-03-26
Dela