Ny teknologi för grönare massa-industri
Sotsystemet för sodapannor är mycket energikrävande och styr ofta hela pappers- och massaindustrins produktionstak. Med hjälp av en nyutvecklad, patentsökt, teknologi från göteborgsbaserade SootTech kan man både öka produktionen av massa och mängden grön el.

- Vi har gått ifrån att vara ett start-up företag till att bli ledande inom sotoptimering i Sverige, säger Erik Dahlén, grundare och VD för SootTech i ett pressmeddelande.

SootTech har funnits som start-up företag sedan 2007 och startades tillsammans med Chalmers Innovation. Redan efter första året, 2008, blev företaget utnämnt av Ny Teknik som ett av Sveriges 33 mest intressanta teknikföretag.

High Impact Soot System (HISS) är ett patentsökt system som ökar sotblåsarsystemens effektivitet i massabrukens sodapannor. Det är en unik lösning som utgår från sotblåsarnas och stoftets egenskaper för att uppnå maximal rengöringseffekt. Med hjälp av HISS kan man på en och samma gång öka rengöringseffekten med upp till 100%, samtidigt som man kan minska en normalstor pannas ångförbrukning med mer än 35 000 ton ånga per år. Detta motsvarar ett värde av sju miljoner kronor per år.

Den minskade ångförbrukningen innebär i sin tur stora mängder sparad energi, då ångan istället används för att generera värdefull grön el.

Företagets HISS-teknologi finns redan installerad på Nordic Paper Bäckhammar och på Billerud Skärblacka. Nu har även Munksjö Aspa Bruk investerat i HISS-teknologin.

Uppdaterad: 2010-11-08
Dela