Miljöteknikföretag mötte byggherrarna för stort byggprojekt i centrala Göteborg
Ecoex anordnade igår en matchmaking mellan byggkonsortiet för Kvillebäcken och företag som kan erbjuda lösningar för energieffektiva byggnader.

Evenemanget för företagen i Ecoex nätverk för energieffektiva byggnader rönte stort intresse. Det blev fullsatt när dryga femtiotalet personer samlades för att lyssna på presentationsdelen av byggprojektet Kvillebäcken och vid matchmakingen var det kö till samtliga byggherrar. En hel del visitkort och informationsmaterial bytte ägare under dagen.

- Vi har fått mycket positiv respons på att vi erbjuder den här direktkontakten inför en planerad investering inom så pass kort tid som det är frågan om nu. Både från potentiella leverantörer som byggherrar. Jag hoppas och tror att vi kunnat bidra till konkreta affärsmöjligheter, säger Dan Samuelsson som är projektledare för Ecoex.

Ecoex har till uppdrag att hjälpa västsvenska miljöteknikföretag till export. Hur hänger det ihop med matchmakingen kring ett byggprojekt i centrala Göteborg?

- Förhoppningen är att få referensobjekt som kan bli värdefulla för företagen som levererat miljölösningar i olika delar av produktionen. Man glömmer lätt bort underleverantörerna när man presenterar intressanta projekt för delegationer som kommer hit på besök. Nu har vi en chans att vara med från grunden.

Konceptet med teknikmöten inför större byggprojekt har arrangerats av Ecoex förut — i franska staden Douai, till exempel tidigare under vårvintern. Där ska byggas en ny klimatsmart stadsdel för 12.000 invånare och Ecoex samlade några företag som var intresserade av att följa med och berätta om sina lösningar.

- Någon kläckte den smarta idén att vi borde erbjuda den här modellen på närmare håll. Och det är det vi har gjort idag, säger Dan Samuelsson.

En hel stadsdel med fokus på energieffektivisering och miljöteknik ska börja byggas i Kvillebäcken. Hela 1.600 bostäder och 15.000 kvadratmeter verksamhetslokaler planeras vara klara år 2018. Den kaxiga idén är att Kvillebäcken ska placeras på världskartan som en hållbar stadsdel.

Kvillebäcken är det första området som frivilligt byggs utifrån Göteborgs stads nya och tuffa miljöprogram. Det innebär bland annat att trafiklösningar och bebyggelse anpassas till ett mer hållbart samhälle.

Bakom konsortiet för Kvillebäcken står Derome, HSB, Ivar Kjellberg, NCC, Veidekke, Wallenstam och Älvstranden Utveckling.

Mer info om Kvillebäcken hittar du här.
------------------
Vill du veta mer om Ecoex och hur vi kan stötta västsvensk miljöexport? Klicka här.

Uppdaterad: 2010-07-08
Dela