Lokalmarknadsdagen bjöd på rosigt framtidsbudskap och tårta
Cecilia Skinsley, chefsanalytiker Swedbank
Lokalmarknadsdagen firade i onsdags 25 år och seminariet bjöd på många glada miner – inte bara därför att det serverades tårta i pausen utan även för att såväl Sverige som Göteborgsregionen visar upp en positiv tillväxt efter de två senaste årens mörka kris.

Cecilia Skinsley, chefsanalytiker på Swedbank, talade på seminariet för tredje året i rad och satte denna gång den positiva ton som skulle komma att dominera resten av dagens eventet.
-För två år sedan när jag var här hade Lehman Brothers precis gått i konkurs och det såg väldigt mörkt ut. Idag har jag ett betydligt mer rosigt budskap, meddelade hon.

Enligt henne hade Sverige ett av de värsta BNP-tappen under hösten 2008. Hon visade upp ett diagram över vår tillväxt strax innan och under krisen och konstaterade att kurvan snarare såg ut som aktien för ett spekulativt biomedicinföretag än som ett lands BNP-utveckling. Men så var alltså inte fallet. Istället var det en bild som mycket tydligt visar hur snabbt Sveriges ekonomiska hälsa var på väg utför. Men tack vare, vad Cecilia Skinsley väljer att kalla för exempellösa politiska insatser, blev krisen inte så stor och långvarig som den hade kunnat bli. Dessa insatser såg till att underlätta bankernas finansiering, vilket i sin tur minskade kreditåtstramningen. Några andra faktorer som påskyndade återhämtningen var att Kina inte drabbades så hårt och att människor i världen faktiskt fortsatte att konsumera i bra takt, trots all turbulens som rådde.
-Jag är positivt överraskad måste jag säga, jämfört med de farhågor jag såg för ett år sedan. Men som ekonom måste man ju vara lite bekymrad också, säger chefsanalytikern och syftar på den ekonomiska kris som några av Europas länder befinner sig i.
-Har ni sett tv-programmet Lyxfällan? Det är Grekland eller Irland i ett miniperspektiv.

Momentum på den svenska marknaden


Ett annat orosmoln skulle kunna vara att räntorna i Sverige är på väg uppåt, men Cecilia Skinsley väljer att se det positiva även i detta.
-Det innebär att det går bra för Sverige. Vi har ett fantastiskt momentum på den svenska marknaden just nu. Om ni upplever att ni har mycket att göra är det för att vi har mycket som händer.

En positiv nyhet för Göteborgsregionen, som dessutom har inneburit mycket extraarbete för de inblandade, är AstraZenecas storsatsning på sin forskningsanläggning i Mölndal. Site Managern Peter Nyström fanns på plats under Lokalmarknadsdagen för att berätta mer om satsningen.
- Sannolikt kommer vi att behöva rekrytera mycket folk nu. Vi tar emotbusslaster med personer från Storbritannien, Södertälje och Lund som alla är intresserade av att få svar på hur det är att leva här. Frågor om skola, boende och jobb till respektive ligger nära tillhands och vi gör allt för att sälja in västkusten genom att visa dem allt från räkor och svamp till kulturliv. Just sådana mjuka värden är viktiga. Pengar och tillgångar i all ära men hur bra det är att bo här märker allt fler efter ett tag.

Det finns flera anledningar till att AstraZeneca valde Mölndal som bas, utöver att de har en forskaranläggning och kompetens i världsklass.
-Att det redan finns en bred mångfald av anställda, med representanter från hela världen, och en pulserande samverkan i regionen är viktigt. Några exempel på att regionen sluter upp och hjälper till under denna utmaning är exempelvis att fastighetsbolag hör av sig till oss och erbjuder oss lägenheter samtidigt som akademin har hört av sig och erbjudit arbete till forskares respektive, berättar Peter Nyström.

Petra Sedelius, utvecklingschef på Etableringsservice vid Business Region Göteborg, var inne på samma linje. Utöver att hjälpa företagen med det rent logistiska är även de mjukare värdena viktiga och därför sysslar avdelningen mycket med aftercare-aktiviteter som får nykommen arbetskraft att känna sig hemma och välkommen i vår region.

Uppdaterad: 2010-10-05
Dela