Hallå där Matts Lindgren, vd för NordIQ
NordIQ har nyligen fått en order på en av de största fjärrvärmecentralerna som hittills byggts i Norge.

Varför fick just ni ordern?

— Vi är teknikledande och har mycket kompetens på området. Sverige har också generellt längre erfarenhet av att arbeta med fjärrvärme jämfört med Norge.

 Bild: Vd Matts Lindgren och utvecklingschef Peter Gummérus. Fotograf: Sofia Sabel

 Bild: Vd Matts Lindgren och utvecklingschef Peter Gummérus. Fotograf: Sofia Sabel

Men ni är ett litet företag!
– Så små är vi inte längre. I Norge har vi en bra marknadsandel och ungefär samma omsättning i Sverige även om marknadsandelen är mindre här. Och vi kommer att växa rejält nu när vårt teknikledarskap erkänns av allt fler. Vi är till exempel det enda företaget som klarat SP:s p-märkning av stora fjärrvärmecentraler. Men framförallt har vi väldigt vassa och beprövade smarta funktioner som kunderna börjar få upp ögonen för.

Hur lång tid tar det att bygga en fjärrvärmecentral?
- I vanliga fall tar det mindre än en dag men en sådan här stor anläggning tar en hel vecka.

Hur påverkas ni av miljötrenden?
- Något har absolut skett under de sista två åren. Intresset för energibesparande produkter har ökat starkt och fjärrvärme är en miljövänlig teknik i sig. Sedan har vi spetsat till det genom att göra det ännu bättre med vårt smarta styrsystem. Vi har också fått mycket uppmärksamhet tack vare miljöfrågan. Bland annat har vi tagit emot Hammarby Sjöstads miljöteknikpris av HM Konungen, blivit utvalda av WWF till ett av de 12 mest intressanta miljöteknikföretagen och av Michael Woods/Amerikanska Ambassaden till deras OBT-lista (One Big Thing).

Vilka andra trender ser ni i framtiden som påverkar er?
– Vi ser att konkurrensen inom energi- och byggbranschen är på väg att öka vilket kommer att påverka oss positivt. Hyresgäster och fastighetsägare har varit trogna betalare av sina energiräkningar och det har inte funnits incitament för att rationalisera. Men nu måste energibolagen se sig om och skapa attraktivare erbjudanden, till exempel med en energieffektivare produkt.

Har ni andra spännande projekt eller planer på gång?
- Under året räknar vi med en fördubblad försäljning, nya bättre produkter samt flera stora marknadsledande kunder. Vi har också många utländska förfrågningar.

Fakta NordIQ Göteborg AB
 
Affärsidé: NordIQs affärsidé är att tillhandahålla ”smarta fjärrvärmecentraler som spar energi, pengar och miljö.”

Antal anställda: 10 (2009)

Omsättning: 14,5 miljoner (2009)

Webb: www.nordiq.se

Vd: Matts Lindgren

Startade år: 1999

Av Sofia Carlsson Mc Conell

NordIQ är medlemmar i Expedition Framåtett utmanande tillväxtprogram för företag i Göteborgsregionen

Uppdaterad: 2010-03-03
Dela