Första tankstället för flytande fordonsgas invigs och Volvo startar fältprov med gaslastbilar
Den 20 oktober inviger FordonsGas Sverige AB den första publika tankstationen för flytande fordonsgas i Sverige. Samtidigt startar Volvo Lastvagnar AB sitt fältprov med metangasdrivna dieselmotorer för tunga lastbilar. Symboliskt samlas de båda idag för invigning av det nya tankstället på Stigs Center i Göteborg.

 - Äntligen kan vi erbjuda den tunga transportsektorn ett fullvärdigt alternativt bränsle — något som har efterfrågats länge. Det här är början på en ny era, säger FordonsGas VD Bo Ramberg i ett pressmeddelande.

Samtidigt presenterade Volvo Lastvagnar AB idag som första fordonstillverkare i världen en metandieselmotor som alltså kan drivas med fordonsgas.

Att minska utsläppen från transportsektorn och inte minst från den tunga trafiken blir en stor utmaning framöver men nu finns ett fullvärdigt alternativ på marknaden. Idag är transporterna till 95 procent beroende av olja.

Gasen kyls ner till minus 160 grader och blir då flytande. Den transporteras sedan flytande till tankstationen. Eftersom den flytande gasen har mycket högre densitet än vanlig gas, är den inte bara effektivare att transportera — det ryms dessutom tre gånger så mycket i en tank.

På den nyinvigda stationen på Stigs Center kan man både tanka vanlig fordonsgas till personbilar och flytande fordonsgas till tunga fordon. Till en början tankas flytande naturgas från Norge men redan till våren kommer stationen att förses med flytande biogas från en ny anläggning i Lidköping.

Pressrelease FordonsGas

Uppdaterad: 2010-10-20
Dela