Första spadtaget för Schenkers logistikcenter vid Landvetter

Nyligen startade bygget av Schenkers nya logistikcenter vid Landvetter flygplats. Med detta har också ett betydande steg tagits mot den "stad", kallad Airport City, som ska byggas under de närmaste tio åren mellan flygplatsen och riksväg 40.

Schenker Logistics verksamhet i Göteborg är idag utspridd i fyra olika byggnader och företagets vd Mats Olsson ser fördelar med koncentrationen av Göteborgsverksamheten. Han berättar för Göteborgs-Posten:

- Läget vid Landvetter är mycket bra för oss. Våra bilar kommer snabbt ut på större vägar och med allt gods samlat på ett ställe kan vi oftare köra fulla bilar, och därmed färre, vilket miljön tjänar på. Samtidigt slipper vi köra genom Göteborg med de flesta bilarna.

En liknande koncentration av Schenkers verksamhet i Stockholm genomfördes förra året när man flyttade till en 31000 kvadratmeter stor byggnad vid Arlanda.

- I början sysselsatte vi 70 personer vid Arlanda. Idag är det 180 anställda och lokalerna ska byggas ut med 15000 kvadratmeter. Vi räknar med samma utveckling i Landvetter, säger Mats Olsson till Göteborgs-Posten. Han fortsätter:
 
- Vår division i Göteborg har ett 100-tal anställda, på sikt kanske det dubbla. Vi har också option på att bygga ytterligare 15000 kvadratmeter i Airport City vid Landvetter vid behov.

Den nya byggnaden beräknas stå klar under senare delen av sommaren nästa år. Göteborg Landvetter Airports fastighetschef Davis Bergström ser Schenkers etablering som ett viktigt steg mot Airport City, som Göteborg stad och flygplatsen planerat tillsammans, skriver Göteborgs-Posten.

- Vi har en miljon kvadratmeter mark i ett perfekt läge för handel, logistikföretag, kontor, hotell och konferenser. Målet är att en hel liten stad ska växt fram här år 2020, säger Davis Bergström till Göteborgs-Posten.

De närmaste fem åren ska Landvetter Airport satsa en miljard på flygplatsens utveckling och på Airport City. Bland annat ska ett hotell byggas enligt Göteborgs-Posten.

Uppdaterad: 2010-10-07
Dela