Förstapris till affärsidé som sparar skog och pengar
Tenroc Technologies heter företaget som vann förstapriset i regionfinalen i Venture Cup Väst som nyligen gick av stapeln på Storan i Göteborg.

Tenroc Technologies har tagit fram en affärsidé som kan revolutionera hela byggnads-industrin, skriver Venture Cup Väst i ett pressmeddelande. Deras idé är en teknik som går ut på att töja fibrerna i konstruktionsbalkar för att få extra bärkraft. Tester som har gjorts visar att metoden ökar kapaciteten i träkonstruktioner med 40 procent. Man använder mindre råvara,  men med högre hållfasthet och tjänar på så sätt pengar och sparar på skogen. Juryns motivering till förstapriset på 200.000 kronor var:

"Med ett trovärdigt team och en innovativ affärsmodell kan denna lösning bli standard för en hel industri. Stora ekonomiska & ekologiska besparingar ger en stor tillväxtpotential för en minst sagt hållbar produkt."

Andrapriset gick till Customized Carbon 2D Fabrics som vann 100.000 kronor för framtagandet av ett starkt, lätt kompositmaterial som kan tillverkas med samma egenskaper som stål. Företaget vann också Miljö- och Energipriset som delades ut under samma kväll, skriver Venture Cup Väst.

Business Region Göteborg är regional guldpartner till Venture Cup Väst.

Uppdaterad: 2010-05-04
Dela