EU öppnar marknaden för Sydkorea i juli 2011
EU:s medlemsstater har skapat ett preliminärt handelsavtal med Sydkorea. Enligt avtalet skall tullarna inom industri och jordburk mellan EU och Sydkorea minskas med 98,7 procent under de närmsta fem åren. En handelskommitté skall övervaka avtalets implementering och rapportera till både EU och Sydkorea.

”Det är ett väldigt stort steg att öppna de asiatiska marknaderna för våra företag och detta kommer att skapa tillväxt och jobb i både Korea och Europa” sade den belgiska utrikesministern Steven Vanackere den 16 september under en presskonferens i Bryssel.

EU:s utrikesministrar kom överens om att avtalet skall träda i kraft den 1 juli år 2011, förutsatt att parlamentet samtycker. Avtalet innehåller en säkerhetsklausul som skall skydda känsliga europeiska företag. Steven Vanackere beskriver det som det första avtalet i den nya generationen och att det är det mest ambitiösa EU-handelsavtalet någonsin. Avtalet kommer att undertecknas under ett EU-toppmöte med Sydkorea i Bryssel den 6 oktober.

Uppdaterad: 2010-09-30
Dela