EU-kommissionen öppnar den kinesiska marknaden för SME:s
EU-kommissionen har startat ett Centre for European Union Small and Medium Enterprises (EU SME Centre) i Beijing. Centret finansieras av EU-kommissionen och skall bistå med information, råd, utbildning och företagspartners för europeiska små och medelstora företag som är intresserade av att exportera till eller investera i den kinesiska marknaden.

Satsningen i Kina är en del av EU-kommissionens Small Business Act som skall underlätta internationaliseringen av europeiska företag. Framförallt fokuserar man på Indien och Kina. Under den senaste treårsperioden har 25 % av Europas SME:s någon gång ägnat sig åt export eller exporterar i nuläget. Denna procentandel förväntas att öka i takt med att Kina och Indiens marknader växer.

EU SME Centre skall hjälpa europeiska SME:s att överkomma de utmaningar som finns på den kinesiska marknaden, speciellt i de tidiga stegen in på marknaden. Centret skall hjälpa till med bolagsregistrering, arbetsgivarregistrering och rekrytering i Kina. På så vis kommer också EU:s och Kinas relationer att stärkas i form av ökat samarbete och direktinvesteringar.

Ett konsortium av de europeiska handelskamrarna kommer att ta hand om centret tillsammans med China-Britain Business Council tillsammans med några europeiska länders handelskammare i Kina. Ett samarbete skall också upprättas mellan centret och Enterprise Europe Network. EU SME Centre skall ha kommit igång i januari 2011.

Uppdaterad: 2010-12-02
Dela