EU-kommissionen öppnar den kinesiska marknaden för SME:s
EU-kommissionen har startat ett Centre for European Union Small and Medium Enterprises (EU SME Centre) i Beijing. Centret finansieras av EU-kommissionen och skall bistå med information, råd, utbildning och företagspartners för europeiska små och medelstora företag som är intresserade av att exportera till eller investera i den kinesiska marknaden.

Satsningen i Kina är en del av EU-kommissionens Small Business Act som skall underlätta internationaliseringen av europeiska företag. Framförallt fokuserar man på Indien och Kina. Under den senaste treårsperioden har 25 % av Europas SME:s någon gång ägnat sig åt export eller exporterar i nuläget. Denna procentandel förväntas att öka i takt med att Kina och Indiens marknader växer.

EU SME Centre skall hjälpa europeiska SME:s att överkomma de utmaningar som finns på den kinesiska marknaden, speciellt i de tidiga stegen in på marknaden. Centret skall hjälpa till med bolagsregistrering, arbetsgivarregistrering och rekrytering i Kina. På så vis kommer också EU:s och Kinas relationer att stärkas i form av ökat samarbete och direktinvesteringar.

Ett konsortium av de europeiska handelskamrarna kommer att ta hand om centret tillsammans med China-Britain Business Council tillsammans med några europeiska länders handelskammare i Kina. Ett samarbete skall också upprättas mellan centret och Enterprise Europe Network. EU SME Centre skall ha kommit igång i januari 2011.

Uppdaterad: 2010-12-02
Dela

Telefon: 031-61 24 02
E-post: info@businessregion.se
Vårt huvudkontor ligger på Norra Hamngatan 14 i Göteborg.

Pressmeddelanden och annan information för journalister.

Här kan du ladda ner trycksaker, rapporter och andra av våra publikationer.

Här kan du prenumerera på nyhetsbrev och utskick, som finns för flera av våra branschområden.