Entreprenörsjakten räddar Sverige

Beväpnade med kreativitet, innovativt tänkande och en hel del glädje ger sig de unga entreprenörerna ut på jakt. Fångsten för dagen är idéförverkligande och chansen att bidra med konkret nytta till näringslivet. Men i det långa loppet handlar det snarare om socialt entreprenörskap — om möjligheten att rädda Sverige.

För ett tag sedan var det någon som sa till Gustaf Josefsson att det verkar som om han hittat hem. Förmodligen har den personen rätt. Som upphovsman till den entreprenöriella femkampen Entreprenörsjakten har han nämligen lyckats med konsttrycket att förena sina två stora passioner i livet — spelande och entreprenörskap.

- Jag har hittat ett sätt att använda speltänket och samtidigt sätta fokus på entreprenörskap genom att lösa konkreta problem för företag, berättar han.

Entreprenörsjakten går av stapeln under våren med start i slutet på mars. Tio lag, om totalt trettio personer, besöker under en dag fem företag. På varje företag får lagen ett problem som de har 45 minuter på sig att lösa. Alla problemen är skarpa och Gustaf Josefsson har själv varit med och definierat dem tillsammans med företagen.

- De tävlande kommer sedan in som vilka konsulter som helst. Oftast kommer man på de bästa idéerna under de första 45 minuterna. Här erbjuder vi företagen dessa 45 minuter tio gånger om. Slutresultatet är också tio innovativa lösningar.

En viktig del av tävlingen är att försöka öppna upp företagens traditionella angreppssätt genom att visa hur 80- och 90-talister tänker. Enligt Gustaf Josefsson finns det idag en klyfta mellan generationerna som måste överbryggas och problemet är att man inte ser vad unga har att erbjuda. I teorin är Entreprenörsjakten därför mycket mer än bara ett spel. För upphovs-makaren handlar det i grunden om socialt entreprenörskap.  

- Jag tror jag arbetar för att rädda Sverige genom att uppmuntra unga att gå sin egen väg. Tiden då vi kunde konkurrera med arbetskraft är förbi. Nu ska vi konkurrera med entre-prenörskap, innovation och kreativitet.

 
Entreprenörsjakten:

  • Fyra deltävlingar i Kista, Eskilstuna, Växjö och Göteborg. De bästa lagen kvalificerar sig till en  Göteborgsbaserad final i maj.
  • Tio lag per tävling, tre ungdomar i varje.
  • De tävlande är mellan 18 och 25 år
Uppdaterad: 2010-03-26
Dela