Biogas Väst välkomnar satsning på miljövänliga sopbilar
Inom kort rullar Sveriges mest miljövänliga sopbilar i Kungsbacka. Renova står bakom satsningen där sopbilarnas konverteras för att drivas med biogas och RME.
- Det är positivt att vår samarbetspartner Renova är med och driver utvecklingen, säger Hans Larsson, projektledare på Biogas Väst.
 
I måndags var det stort pressuppbåd när de nya sopbilarna presenterades. Sopbilarna är unika eftersom de konverterats för att kunna drivas med både biogas och miljödiesel. Det går åt 30 procent mindre energi i de nya motorerna jämfört med traditionella biogasmotorer. Och jämfört med en konventionell dieselsopbil minskar koldioxidutsläppen med 70 procent.
 
Hans Larsson, projektledare på Biogas Väst, menar att satsningen på de åtta sopbilarna är viktig för utvecklingen inom området. Exemplet i Kungsbacka innebär sannolikt att efterfrågan på dessa fordon ökar. 
- Den här branschen kan växa snabbt, spår han.
Satsningen innebär också att kraven ökar på att få fram biogas i snabbare takt.
- Detta är en tydligt signal och det är mycket positivt, säger han.
 
Kommunens ställde miljökrav i upphandlingen
När sophämtningen upphandlades i Kungsbacka kommun ställdes tydliga miljökrav på gasdrivna sopbilar. Renova som vill driva miljöutvecklingen framåt var med på noterna och fick uppdraget i oktober förra året. Kungsbacka har också fått ett statligt KLIMP-bidrag för att finansiera delar av satsningen.
 
Chassiet är från Dennis Eage i England, själva konverteringen av motorn är ett samarbete mellan Volvo och det engelska företaget Hardstaff. Bilen drivs enligt gröngas-principen med 70 procent biogas och 30 procent RME, det vill säga en rapsbaserad diesel.
Uppdaterad: 2011-04-20
Dela