Arbetsmarknadsbarometer visar störst optimism i Västsverige
Det nya året kommer att inledas med ökad sysselsättning och tillsammans med Tyskland och Turkiet rapporterar de svenska arbetsgivarna de starkaste jobbplanerna i Europa. Det visar Manpowers Arbetsmarknadsbarometer som släpptes i dagarna. Optimismen är tydligast i Västsverige och Skåne medan Stockholmsregionen ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare.
Bland de undersökta branscherna lämnar alla utom mineralsektorn positiva jobbprognoser inför årets sista kvartal, skriver Manpower Sverige i ett pressmeddelande. Tillverkningsindustrin lämnar sin starkaste prognos på två år och ökar både på kvartals- och årsbasis. Bland de undersökta branscherna står dock hotell- och restaurangbranschen för den starkaste jobbprognosen, nu för tredje kvartalet i rad.

Sett över landet är det Västra Götaland och Hallands län som tar täten. Med + 17 procent rapporterar man landets starkaste jobbplaner medan Stockholmsregionens arbetsmarknad med +7 procent kommer att vara fortsatt relativt stabil även under första kvartalet 2011. Skånes län har återhämtat sig bra med en sysselsättningstrend på +15 procent. Arbetsgivarna i Mellansverige bedömer dock att sysselsättningen kommer att gå ner något medan man i norra Sverige är försiktigt optimistisk. För Sverige som helhet är sysselsättningstrenden* +9 procent, vilket är en ökning med tre procentenheter både jämfört med föregående kvartal och med samma kvartal förra året, skriver Manpower Sverige.

 
*)Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det första kvartalet 2011 förväntar sig nio procent av de svenska arbetsgivarna att öka antalet anställda, fyra procent förväntar sig att minska arbetsstyrkan medan majoriteten (87 procent) förutser en oförändrad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +5 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +9 procent. Källa: Pressmeddelande Manpower Sverige

Uppdaterad: 2010-12-10
<< FÖREGÅENDE 
Dela