Pepparkaksbageri med anor
Håkan Boquist, vd Expograd Cardkeep
Foto: Anna Sigvardsson
Göteborgs Pepparkaksbageri är ett bageri med anor. Redan 1924 startades pepparkakstillverkningen och deras klassiska citruspepparkakor produceras än idag. I framtiden kommer vi kanske kunna smaka fler spännande produkter då utvecklingstider råder.
Den skånska mjölnarsonen Lennart Blomdell tog anställning som bagare på Göteborgs Pepparkaksbageri 1950. Där fanns också det söta kassabiträdet Märta, som snart blev Lennarts stora kärlek. Dessa unga tu tog sedan över bageriet och tillsatte personal efter hand det behövdes. Sonen Per-Anders tog som förväntat över föräldrarnas bageri, men det var inte lika självklart att Per-Anders son, Anders, skulle gå samma väg, men så blev det i alla fall. Anders har två döttrar och tiden får utvisa om de tar över familjeföretaget.

Nyss fick Anders en blomma av en kund. Det var en kvinna som ville visa uppskattning för att han hade tröstat henne då hon brast i tårar inne i butiken. De hade kommit att tala om hennes man, som gått bort i cancer, och hennes son, som nu hade fått cancer. "Du är så go", hade hon sagt, berättar Anders och ler. Han menar att han har mycket att tacka farfar Lennart för. Han var, och är fortfarande, vansinnigt social, glad, härlig och väldigt engagerad. Han behandlade alla lika väl och ägnade minst tjugo minuter åt varje kund. Bageriet har många kunder, vars familjer har handlat här i generationer. Det skapas speciella band och många berättar om minnen de har som de förknippar pepparkakorna med.

Goda relationer med elaka, men välvilliga tanter
Det råder goda tider för pepparkaksbagarna, men det finns ett orosmoln. Anders funderar på om något har hänt kunden som själv titulerar sig "Elaka Tanten". Henne har han en speciell relation till, då hon följt hela hans uppväxt genom återkommande samtal och besök på bageriet. För över trettio år sedan ringde hon upp för att beställa pepparkakor. Hon vägrade acceptera beskedet om att det var slutsålt så där inför jul. Per-Anders sa skämtsamt att hon kanske kunde ta och baka kakor själv, men det uppskattades föga och hon krävde att få tala med chefen. Sålunda fick Lennart luren och han menade att om Per-Anders hade varit frän i tonen, så var det säkert förtjänat. Vid det här laget var damen rosenrasande och gav sig iväg ner till bageriet i Skår. Precis som alla andra föll hon pladask för Lennarts charm. Sonen Per-Anders visade sig också vara en trevlig prick och damen kunde helt enkelt inte vara arg längre. Sedan denna dag är hon "Elaka Tanten" och en självskriven kund som ringer i tid och otid. Anders och hans fru Emma, som också arbetar på bageriet, fick en dyrbar lysningspresent av henne. Under årens lopp har Anders kommit damen nära och personligen levererat pepparkakor hem till henne.  Elaka Tanten är en fin dam av den gamla sorten. Sådana finns det inte många av och Anders hoppas innerligt att hon snart ringer och stör igen.  
 
Ordning och reda med hjälp av Expedition Framåt
Göteborgs Pepparkaksbageri kom i kontakt med Business Region Göteborg genom en god vän. De fick hjälp med att precisera mål och se till att följa upp dessa.
- En extern rådgivare ifrågasatte vad vi höll på med, säger Per-Anders.
När svaret blev "För att vi alltid har gjort så", så var det inte ett svar som accepterades av rådgivaren. Hela arbetssättet var till mångt och mycket präglat av den glädjespridande farfadern och den städfascistiska farmodern. Nu klargjordes vems ansvar som var vems. Ordning och reda skapades och det sattes på pränt att Per-Anders är produktionsansvarig och att Anders ansvarar för administration, packning och butik — en uppdelning som passar dem perfekt.
 
En gång bagare, alltid bagare
Anders farfar, Lennart, som bakade i 50 år, dyker upp på bageriet varje torsdag för att äta lunch. Nu är Pepparkaksbageriet inne i ett utvecklingsskede och vi kommer nog få se varianter av de traditionella citrussmaksatta pepparkakorna. Anders bär Göteborgs Pepparkaksbageris emblem med stolthet och lever med jobbet.
- Vad som än händer här i livet är allt alltid samma på bageriet, säger Anders.
När han var yngre förstod han inte tjusningen med det, men nu uppskattar han det något oerhört. Per-Anders har tänkt avveckla sig själv, men har inte satt någon tidsplan för när. Anders räknar med att hans pappa kommer vara en ständig förste reserv och dyka upp för lunch minst en gång i veckan när han går i pension, någon gång i framtiden.

Av: Ulrika Wahlström

Göteborgs Pepparkaksbageri
Per-Anders Blomdell driver Göteborgs Pepparkaksbageri tillsammans med sin son Anders. Det är ett kombinerat bageri och butik och de är välkända för sina citruspepparkakor.
goteborgspepparkaksbageri.se»
Foto: Anna Sigvardsson
Vill du skapa en tillväxthistoria? Expedition Framåt ger dig verktygen »
Uppdaterad: 2012-08-28
Dela