Lyhörd korthållartillverkare gör världen säkrare
Håkan Boquist, vd Expograd Cardkeep
Foto: Anna Sigvardsson
Välfyllda lager och snabb leverans har blivit ett tillväxtrecept för Expograf Cardkeep. Det gör företaget konkurrenskraftigt gentemot leverantörer från Fjärran Östern och de klarar panikbeställningar på små som stora serier, samt kan leverera omgående.
Redan när Håkan Boquist, vd för Cardkeep, studerade visste han att han ville arbeta med business to business. På en mässa råkade han springa på Expograf, ett företag som sålde korthållare. Håkan höll just på att skriva en uppsats för Ericsson och arbetade samtidigt extra på Postverket — på båda företagen hade han precis fått passerkort. Han insåg att han skulle kunna erbjuda dessa både företag något de ännu inte visste att de behövde. Håkan började handla korthållare av Expograf och fick både Ericsson och Postverket som kunder.

Strax före millennieskiftet gjorde dåvarande leverantör Expograf konkurs. Håkan köpte upp konkursboet och flyttade snart det Stockholmsbaserade företaget till Göteborg.  Expograf Cardkeep International bildades. Sortimentet har breddats rejält och från att ha verkat i en liten lokal i hemorten Floda, huserar företaget nu i en stor fastighet i Stenkullen. Cardkeep har femton anställda fördelade på en stor kontors- och lageryta. Utbyggnadsmöjligheter finns, vilket är bra då målsättningen är att fördubbla antalet anställda inom en femtonårs period.

Affärsplan och konkret rådgivning genom Expedition Framåt
För ett antal år sedan kontaktades Håkan av Business Region Göteborg , som via tips från Lerums kommun hade hört om tillväxtföretaget Cardkeep. Företaget erbjöds plats i tillväxtprogrammet Expedition Framåt. För Håkan var det perfekt att komma med i ett befintligt nätverk som Unga VD:ar och han fick in en extern konsult som var med och tog fram en affärsplan. Nu uppdateras affärsplanen med hjälp av Business Region Göteborgs externa konsulter. Håkan anser att vikt har lagts på att hitta rätt konsulter där personkemin stämmer samt att medlemskapet i Expedition Framåt har varit och är väldigt värdefullt med konkret, handfast rådgivning.

KLM satsade på ett säkert kort
Via distributören i Holland fick Cardkeep en specialbeställning från flygbolaget KLM. På flygplatsen Schiphol rör sig många KLM-anställda och på grund av det ökade, globala terrorhotet, måste de alla bära passerkort. Det blir starka påföljder för en KLM-anställd som tappar sitt kort. Vid upprepade tillfällen får den anställde inte behålla sitt arbete. Cardkeep fick uppdraget att leverera en hållare konstruerad så att kortet inte kunde glida ur. Resultatet är en korthållare som sätts fast mitt på bröstet på KLM-personalen genom att knäppa fast den i en knapp på personalens skjorta/blus. När de för i kortet försluts hållaren genom att den låses fast i knappen. En genial lösning som gör att passagerare på Schiphol kan känna sig lite tryggare med att inte fel person får tag på ett passerkort och KLMs personal kan känna sig lite tryggare i sin anställning.

Maskinintensiv produktion säkrar tillverkning i Sverige
Huvuddelen av Cardkeeps produktion kommer alltid att ligga i Sverige. Produktionen är maskinintensiv, snarare än personalintensiv, vilket gör att det inte direkt blir dyrare att ha tillverkning i Sverige än i Asien. Produktion här säkerhetsställer snabba leveranser och dessutom är engagemanget i produktutvecklingen stor. Det som gör att Cardkeep kan stå upp mot de jättar som utgör konkurrenterna är att företaget lagerhåller ett mycket stort antal artiklar och att det hålls en jämn och hög kvalitet. Att även konkurrenter handlar av Cardkeep säger en hel del...

Av: Ulrika Wahlström

Expograf Cardkeep
Håkan Boquist är vd för Expograf Cardkeep International som producerar plastkort och plastkortstillbehör. De saluför även utrustning för att koda och läsa kort. Företaget är beläget i Stenkullen, Lerums kommun.
www.cardkeep.se
Läs mer
Här kan du läsa om fler exempel på inspirerande företag.
Vill du skapa en tillväxthistoria? Expedition Framåt ger dig verktygen »
Uppdaterad: 2012-06-19
Dela