Inspirationsdagen - vilken dag!
Vinnare korades samtidigt som vi  bjöds på upplyftande föredrag!
Inspirationsdagen 2011
Inte nog med att Årets Tillväxtföretag och Årets Äventyrare utsågs under Inspirationsdagen — det bjöds även på en rad spännande talare!
Stjärnglans på Brewhouse — Inspirationsdagen 2011
Business Region Göteborgs vd Patrik Andersson inleder Inspirationsdagen. Brewhouse:s liveband och fjortonåriga Isidor, som är svensk mästare i salongsmagi, bidrar till den galastämning som råder i lokalen. Dagens moderator, tillika TV-profil, Nicklas Mattsson, guidar oss genom fyra timmar fyllda av inspiration. Under pompa och ståt är Anneli Hulthén på plats för att presentera Årets Tillväxtföretag och Årets Äventyrare. Läs mer om vilka de blev här >>
 
Risk- och beslutsanalysdoktorn som uppmanar till att våga fatta beslut
Vi är förprogrammerade två-beningar med aversion mot risk, inleder Ari Riabacke sitt föredrag.  Vi fattar två miljoner beslut per år - beslut som styr våra företag och liv. Vi försöker vara rationella i beslutsfattandet, men känslan är snabbare än tanken och den är dessutom on-line. "Var inte rädd för att fatta beslut. Var hellre lite halvkorkad och beslutsfähig än supersmart och obeslutsam!" uppmanar Ari.

Kulturen styr beslutsfattandet mer än något annat. Vi anställer likasinnade, men vi borde låta folk vara annorlunda. I en homogen grupp finns inget utrymme för nytänkande. Alla fattar samma beslut, har samma utbildning och har varit med om samma saker.

Vi är informationsberoende. Hur ofta kollar du själv din iphone? undrar Ari och publiken nickar igenkännande. Mobilen gör att vi bara är en knapptryckning från en aldrig sinande informationskälla. Ari hävdar att vi genom att kasta bort hälften av all information skulle få dubbelt så gott resultat. Vet du inte vilken hälft som skall bort, spelar det heller ingen roll vilken hälft du behåller.
 
Tre företag bjuder vardera på 20 bilder på 400 sekunder
Vi fick tre personliga och vältajmade företagspresentationer. Publiken var imponerad!

Carsten Brovall från Unfors berättar om hur företaget arbetar med mätteknik för röntgenstrålning och har miljardomsättning som målsättning. Vilken strålande resa! Robert Olsson från kretskortstillverkaren Frontside Electronics gick från att familjen monterade kretskort i garaget till fina lokaler i Mölnlycke. Inte en röd siffra och kretsen sluts när Robert och hans fru snart lämnar över styret till barnen. Christina Östergren från det kreativa teamet på arkitektbyrån Archidea skapar en för människan spännande värld genom att vårda och utveckla miljön och dess omgivning. Numera känns varje dag som en glad fredag!

Lyckoexpert pratar känslor och beröm
Enligt lyckoforskaren Erik Fernholm består lycka att tänka efter och av att känna efter. Tanke, känsla och handling — det är det som ger förändring. Det är känslor som driver allt beteende. När vi mår bra, tänker vi bra. Fernholm tar upp vikten av att ge och få beröm. Enligt honom finns det två typer av beröm. Att säga att "du är bra" ger på sikt sämre självkänsla, för vad händer den dag då din prestation inte är bra. Då är du alltså dålig! Att däremot säga "bra jobbat!" uppmanar till att våga tänja gränser och personen som har fått höra det, känner sig inte misslyckad i motgång, utan snarare peppad att jobba på ännu bättre.

Paneldebatt där gitarrspelande småbarnsfar möter kreativ arkitekt
Fredrik Toreskog satte upp det näst intill omöjliga målet att skriva en sång under föräldraledigheten och sedan framföra den i TV. Han nådde målet — bl a genom att glädjas över de små framgångssteg han tog under resans gång. Det är viktigt att ägna tid till målformulering och där utgör delmålen en nog så viktig ingrediens.

Både Toreskog och arkitekten Christina Östergren menar att om du sätter dig för något, så blir det så. Frustration i kombination med inspiration kan göra dig till vinnare, menar Toreskog.  Östergren omger sig med "rätt" människor, vilket innebär en bra mix av personer som bygger upp henne och personer som ger henne konstruktiv kritik. Avslutningsvis säger Toreskog att det är bra att be om hjälp. Och när man sedan får hjälpa någon tillbaka, bidrar det faktiskt till lycka.

Text Ulrika Wahlström Foto: Anna Sigvardsson

Klicka för större bilder.
Fotograf: Anna Sigvardsson
Nicklas Mattsson
Nicklas Mattsson, moderator
Ari Riabacke
Ari Riabacke: "Vad du än tänker, tänk tvärtom! Först då kan du komma längre!"
                                                                                                                   
Karsten Browall, Unfors
Karsten Browall, Unfors
Christina Östergren, Archidea
Christina Östergren, Archidea
Robert Olsson, Frontside
Robert Ohlsson, Frontside Electronics
Erik Fernholm
Erik Fernholm: "Glöm inte av att berömma varandra!"
Inspirationsdagen
Inspirationsdagen är ett årligt event som arrangeras av Expedition Framåt, Business Region Göteborgs tillväxtprogram för små och medelstora företag i Göteborgsregionen.
Uppdaterad: 2011-12-02
Dela