Hon sätter västkusten på förlagskartan
Nytt förlag fokuserar på Göteborgsböcker
I vår etableras det nya förlaget Kopparmärra i Göteborg som satsar på böcker från västkusten. Bakom satsningen står förlaget Kabusa Böcker AB vars vd, Kerstin Aronsson, själv är göteborgare.
Bokförlaget Kabusa Böcker startades 2002 av Kerstin Aronsson och hon har tydliga tillväxtmål för verksamheten; Kabusa ska 2011 bli ett av de 20 största bokförlagen i Sverige. Från början var förlaget inriktat på att ge ut nordisk litteratur men sedan dess har verksamheten breddats till att inkludera fler genrer samt översättningar från fler språk. Nu tillkommer alltså satsningen på förlaget Kopparmärra, som har särskilt fokus på böcker om Göteborg.

Tack vare kapital från en "affärsängel" samt Kerstin Aronssons erfarenhet från att ha drivit och sålt ett bokförlag på 90-talet, fick Kabusa böcker en flygande start år 2002. Men utöver detta har bolaget också fått hjälp att utvecklas och växa genom Expedition Framåt, regionens tillväxtprogram för företag, som drivs av Business Region Göteborg.

— Expedition Framåt gör mig tryggare att som ledare våga ta beslut och växa tillsammans med mina anställda. Jag fortsätter att vara en modig ledare som vågar satsa, vilket ibland kan vara svårt när man har ansvar för ett antal anställda, säger Kerstin Aronsson.

Hon är mycket positiv till att innehållet i Expedition Framåt är anpassat utifrån företagens behov och kompetens jämfört med tidigare tillväxtprogram som drivits av Business Region Göteborg.

— Både företaget och vi som arbetar här behöver utvecklas hela tiden, vilket vi får hjälp till genom praktiskt inriktade kurser i exempelvis marknadsföring. Men jag som företagsledare behöver också utvecklas genom kurser i ledarskap och genom att jag får inspiration och kunskap ifrån nätverksträffar. Tryggheten är också stor bland deltagarna, vilket gör att man kan både ge och ta och stärka varandra att fortsätta vara visionära ledare.

Kerstin Aronsson berättar att förlagsbranschen förändras extremt fort. I år är till exempel det första året som förlagets alla nya böcker ges ut som e-böcker. Och tack vare en väl fungerande struktur så finns beredskap för förändringar och stora försäljningsframgångar.

— Vi hoppas naturligtvis att Kopparmärra ska få samma succéstart som Kabusa Böckers första imprint (förlag i förlaget), Styxx Fantasy, som startade för ett år sedan och är först i Sverige med att ge ut svensk urban fantasy.

Av Sofia Carlsson Mc Conell

Kerstin Aronsson, vd för Kabusa Böcker AB
Kerstin Aronsson, vd för Kabusa Böcker AB. Foto: Ola Kjelbye
Om Kerstin Aronsson
Titel: Bokförläggare och vd
Bakgrund: Är jurist och har en bakgrund som avfallsspecialist. "Jag skulle bli avfallsexpert i Ystad men kom som nummer två. Det var nog tur".
Om Kabusa Böcker
Antal anställda: 6 personer och många långsiktiga samarbetspartners med exempelvis författare, översättare, formgivare, korrekturläsare, tryckeri, redaktörer etc.
Omsättning: ca 12 miljoner
Affärsidé: Att bygga upp ett stort allmänutgivande bokförlag i Göteborg.
Största säljframgång:  Karin Brunk Holmqvist som hade två titlar på listan över de 100 mest sålda böckerna 2010
Kuriosa: Namnet Kabusa kommer från en vacker skjutbana som Kerstin bodde granne med i Skåne
Styrelse och delägare: Bok&Biblioteks grundare Bertil Falck är styrelseordförande och aktieägare i Kabusa Böcker sedan 2008. Ett affärsängel-nätverk gick in som aktieägare 2009. "Stora förändringar, där såväl kurser som vd-föredrag inom ramen för Expedition Framåt har bidragit med kunskap och insikter som gjort detta till mycket lyckade steg i förlagets expansion.", säger Kerstin Aronsson.

www.kabusabocker.se

Kerstin Aronsson, vd Kabusa Böcker AB
Kerstin Aronsson startade förlaget Kabusa Böcker 2002 och satsar nu på att bli ett av de 20 största bokförlagen i Sverige. Foto: Ola Kjelbye
POSTADRESS
Business Region Göteborg AB
Box 111 19
411 14 Göteborg
Besöksadress
Norra Hamngatan 14, 1 tr

Telefon: +46 31 61 24 02
Fax: +46 31 61 24 01
E-mail